NE ZNAM ŠTA MI JE GORE, IZGUBILA SAM MUŽA, A MORAM DA LAŽEM RODBINU: Sanjina potresna ispovest odjekuje Srbijom, sahranila je supruga u CRNOJ VREĆI
Foto: Profimedia

TRAGIČNA ISPOVEST SRPKINJE SANJE

NE ZNAM ŠTA MI JE GORE, IZGUBILA SAM MUŽA, A MORAM DA LAŽEM RODBINU: Sanjina potresna ispovest odjekuje Srbijom, sahranila je supruga u CRNOJ VREĆI

Društvo -

Sanja je ostala samohrana majka, ali je to najmanje muči. Suprug joj je umro od AIDS-a, a ona nema vreme za tugovanje jer mora rodbini i prijatejima da objašjeva zašto ga je sahranila u crnoj vreći. Ovo je njena tragična priča.

Sanja živi sa porodicom u malom mestu u Srbiji.

Muža je izgubila nakon 19 godina duge borbe sa HIV-om.

- Moj suprug je bio otac i muž za primer i porodica mu je uvek bila na prvom mestu. Nikad nije podigao ton, pola mesta mu je došlo na sahranu, priča Sanja kroz suze i dodaje:

- Nisu nam dozvolili da ga ispratimo kako dolikuje, već smo ga sahranili u crnoj vreći.

- Ne znam šta mi je gore - što sam izgubila muža ili što sam i dalje morala da ćutim o tome i da lažem rodbinu odakle ta crna vreća, govori Sanja.

Sa ovom stigmom suočavaju se i ostale porodice u Srbiji koje sahranjuju bližnje preminule usled posledica HIV virusa ili side.

Zato je Nacionalni centar za seksualno i reproduktivno zdravlje Potent pokrenuo inicijativu da se promeni "praksa nejednakog postupanja prema posmrtnim ostacima osoba sa HIV-om".

- Njih ne pripremaju za pogreb, ne oblače ih, već ih u crnim vrećama sahranjuju, kaže Branislav Prokić iz Potenta.

- Ne poštuju dostojanstvo i želje kako preminulih osoba, tako i njihovih porodica. Ovakvo postupanje pogađa porodicu i bližnje preminulih, a užasava i osobe koje žive sa HIV-om, zaključuje Prokić.

(Kurir.rs/BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track