AGENCIJA ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA UPOZORAVA: Povećati oprez u saobraćaju zbog mokrih i klizavih kolovoza
Foto: Zorana Jevtić

APEL

AGENCIJA ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA UPOZORAVA: Povećati oprez u saobraćaju zbog mokrih i klizavih kolovoza

Društvo -

Vozači treba da znaju da vlažan kolovoz produžava put kočenja za 50 odsto

S obzirom na to da nas uskoro očekuju kiša i mraz, Agencija za bezbednost saobraćaja apeluje na sve učesnike u saobraćaju za dodatni oprez, jer su zbog kiše i mraza kolovozi vlažni i klizavi, pa su uslovi za bezbednu vožnju otežani.

Vozači treba da znaju da vlažan kolovoz produžava put kočenja za 50 odsto.

Podaci Agencije za bezbednost pokazuju da se godišnje u Srbiji, u proseku, dogodi oko 1.000 nezgoda zbog klizavog kolovoza i da su u prethodne tri godine 83 osobe poginule u saobraćajnim nezgodama u kojima je klizav kolovoz bio jedan od faktora nastanka saobraćajne nezgode (što čini oko pet odsto poginulih).

Apelujemo na povećan oprez u gradskim sredinama, u blizini pešačkih prelaza, u zonama škola i na semaforisanim raskrsnicama, gde je povećano prisustvo dece i pešaka. Obavezno koristiti dnevna svetla na vozilima i proveriti ispravnost rada brisača vetrobranskih stakala, kao i grejača za staklo, i proveriti prisustvo tečnosti za pranje stakala u vozilu.

Pešacima upućujemo poseban apel, jer treba da znaju da su zbog kiše i smanjene vidljivosti slabije uočljivi za vozače, pa im savetujemo nošenje svetle odeće sa retroreflektujucim materijalima i dodatan oprez pri kretanju kolovozom.

Kurir.rs / Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track