Najnovije vesti

REPORTER KURIRA NA ISPRAĆAJU NAJPOZNATIJEG GROBARA U PENZIJU: Kad pogrebnici slave, mrtvi se dižu iz groba (KURIR TV)
Foto: Zorana Jevtić

Grobarijada

REPORTER KURIRA NA ISPRAĆAJU NAJPOZNATIJEG GROBARA U PENZIJU: Kad pogrebnici slave, mrtvi se dižu iz groba (KURIR TV)

Društvo

Bizarno: Torta u obliku mrtvačkog kovčega koju domaćin probada glogovim kolcem bila je vrhunac proslave koju je organizovao Radiša Mihajlović Drnda, vlasnik preduzeća „Drnda internacional“

Hostese u crnini sa velom preko lica, koktel „devičanska krv“, Đenkino predjelo, roštilj Bilija Pitona, harmonika koja živo svira grobarsko kolo, a kao vrhunac torta u obliku mrtvačkog kovčega, dugačka dva metra i teška preko 60 kilograma, koju je domaćin u jednom trenutku probo glogovim kolcem! Ovako izgleda kad pogrebnik, zajedno sa 250 kolega, slavi odlazak u penziju.

Prevoz kroz istoriju... Kočija iz 1930. i  moderni „mercedes“
Prevoz kroz istoriju... Kočija iz 1930. i moderni „mercedes“foto: Zorana Jevtić

Radiša Mihajlović iz Požarevca, vlasnik čuvenog pogrebnog preduzeća „Drnda internacional“, koje je najčuvenije po sloganu „Vaše je samo da umrete, ostalo je naša briga“, u subotu je organizovao desetu, jubilarnu Grobarijadu u Požarevcu, a ovom proslavom je obeležio i 25 godina rada i odlazak u zasluženu penziju. Ispred restorana goste je čekala kočija iz 1930, ali i moderni „mercedes“, da se vidi kako su se nekad prevozili pokojnici, a kako se to danas čini. Unutrašnjost je bila dekorisana u skladu s proslavom, a nisu izneverile ni zvanice: doterani, veseli, s rukama punim poklona i cveća. Svadbarsku atmosferu malo su „kvarile“ devojke na ulazu s velovima preko lica, crnim rukavicama do lakata i haljinama u istoj boji. - Korektnošću, tačnošću i poštovanjem smo postali brend. Bilo nam je najbitnije uvek da pokojnika dostojanstveno sahranimo, a za sve drugo se dogovaramo. Srećan sam što ovaj posao nastavlja moj sin Milan. Bilo je svačega, u Požarevcu se posvađale žena i švalerka nekog čoveka i onda je ova proklela: „Dabogda te Drnda vozio!“ Tako smo postali i kletva - priseća se Mihajlović za Kurir.

Predao ključeve firme... Drnda sa sinom i ćerkom
Predao ključeve firme... Drnda sa sinom i ćerkomfoto: Zorana Jevtić

Drnda je od grobarskog posla odavno napravio imperiju, ali je u istoriju definitivno ušao kada je 2006. dopremio telo bivšeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića. - Za 25 godina, najupečatljivije je bilo kad sam vozio Miloševića. Vozio sam dva na sat. Ljudi koji su se okupili, bilo ih je oko 70.000, bacali su cveće, vence na auto, haubu... U jednom trenutku ama baš ništa nisam video. Samo sam čuo glasove i plehanu muziku koja je tog dana svirala. Osećao sam se ponosno! Tek kasnije sam shvatio šta se dogodilo tad. I dan-danas održavam njegov grob - ispričao je Mihajlović, a nakon sahrane, Drndin „mercedes“ kojim je vozio Slobu postao je najpopularnije pogrebno vozilo kod nas, a i šire.

Dobrodošlica... Slatkiši i kokteli
Dobrodošlica... Slatkiši i koktelifoto: Zorana Jevtić
foto: Zorana Jevtić

Mihajlović je nakon emotivnog govora uručio simbolični ključ firme sinu Milanu i ćerki, koji će nastaviti njegov posao. Na kraju je predao glogov kolac, simbol Grobarijade, njenom narednom domaćinu, Ivanu Stanisavljeviću, vlasniku pogrebnog preduzeća „Had“ iz Niša, u kome će biti održana sledeća Grobarijada.

I za kraj, da citiramo reči jednog od gostiju: „Samo oni koji svakog dana gledaju smrt mogu ovako da slave život.“

Dosledni sebi POKLON U KOVČEGU

foto: Zorana Jevtić

Kakvi se zapravo pokloni kupuju nekome za Grobarijadu? Jedan od pogrebnika, Milorad, bio je posebno kreativan, pa je domaćinu doneo flašu vina u drvenom kovčegu. Dobro ste pročitali, kovčegu. Boca je bila upakovana u kutiju koja je bila u obliku mrtvačkog sanduka, sa sve umrlicom: „šardone, 1919-2019“. Ipak, priznao nam je da vino nije staro sto godina.

Kokteli dobrodošlice

VINO SAVE SAVANOVIĆA

foto: Zorana Jevtić

Na ulazu je koktel-majstor Dejan Jevremović služio koktele „devičanska krv“, „drakulin mozak“, „vampirski koktel“, a najviše se tražio koktel od vina Save Savanovića, najpoznatijeg srpskog vampira. Za dobrodošlicu posluženi su slatkiši u obliku lobanja i vampirskih zuba i čips u vidu krila šišmiša. Gosti su dobijali priveske za ključeve u obliku automobila za prevoz pokojnika ili sanduka za sahranjivanje, koji su bili bukvalno razgrabljeni.

Prste da poližeš PANTELIJINO PEČENJE

Jelovnik je bio u znaku junaka kultnog filma Dušana Kovačevića „Maratonci trče počasni krug“: Đenkino predjelo, Mirkova supa, roštilj Bilija Pitona, Pantelijino pečenje, Aksentijeva salata. Ipak, najveće oduševljenje svih izazvala je torta „Kristina“, teška preko 60 kilograma i dugačka skoro dva metra, u obliku pogrebnog sanduka. Domaćin je na vrhuncu proslave tortu probo glogovim kolcem. - Košta - kratko je rekao Drndin sin i naslednik Milan Mihajlović, na pitanje koliko je novca potrebno za ovakvu tortu.

Duhoviti pogrebnici „NEMOJTE DA OSTANETE MRTVI LADNI UZ OVAKVU MUZIKU“

foto: Zorana Jevtić

Iako su gosti Grobarijade mahom tvrdili da su krilatice „Vaše je samo da umrete“ i „Umri muški“ zapravo bile novinarske patke, a da bi iskrena parola pogrebnika bila „Za dostojanstven kraj“, ipak umeju da se šale na svoj račun. S mikrofona je tako poručeno „Nemojte da ostanete mrtvi ladni uz ovakvu muziku“ dok je u sali svirao orkestar iz Smoljinca, a najomiljenije je bilo grobarsko kolo, koje je, prvo u nizu, poveo domaćin sa suprugom Ljiljanom.

Neobični zahtevi HOĆE U GROB S MOBILNIM

Uvek je bilo čudnih zahteva za sahrane, samo je sad sve dostupnije. Traže ljudi da budu sahranjeni s mobilnim telefonom, štapom, kišobranom... Najčudnije običaje imaju u vlaškom kraju. Milje koriste prilikom parastosa, pa stolice, pa idu na reku... Ni ja ih ne razumem, ali vaše je da obezbedite ono što vam traže - rekao je Mihajlović. Kod Drnde u ponudi imate sve, od najluksuznijih kovčega koji koštaju preko 250.000 dinara do nakita za pokojnika i bukvalno svega što može da vam padne na pamet.

Kurir.rs/Jelena Pronić  Foto: Zorana Jevtić

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...