Najnovije vesti

KURIR ISTRAŽUJE! KOLIKO KOŠTA PRIPREMA SLAVSKE GOZBE: Cela plata ode na krsnu slavu!
Foto: Marina Lopičić

Običaji

KURIR ISTRAŽUJE! KOLIKO KOŠTA PRIPREMA SLAVSKE GOZBE: Cela plata ode na krsnu slavu!

Društvo

Dobri domaćini: Za porodični praznik, koji mnogi čekaju cele godine, za 20 gostiju potrebno je izdvojiti oko 50.000 dinara ako pada na post, a najmanje oko 35.000 ako je u mrsnim danima

Za pripremu slavske trpeze građanima Srbije biće potrebno, kada krene sezona slava, u proseku oko 50.000 dinara, tj. cela jedna prosečna zarada. Toliko je neophodno novca za hranu i ostale potrepštine.

Poznato je da su Srbi dobri domaćini, te iako se ne mogu pohvaliti visokim životnim standardom, za krsnu slavu, koja je za mnoge jedan od najvažnijih događaja u toku godine, ne žale para kako bi ugostili porodicu i prijatelje.

foto: Kurir

Prema računici Kurira, za najskromniju trpezu za 20 gostiju za mrsnu slavu, bez ikakvog luksuza, samo za najosnovniji ručak, potrebno je izdvojiti oko 35.000 dinara. Međutim, većina građana ipak potroši malo više, a troškovi su, zbog cene ribe, još veći za posnu slavu i idu preko 50.000 dinara.

- Za mrsnu slavu najveći izdatak je svakako meso, jer šta je slava bez gomile mesa?! Za oko 20 gostiju, koliko imamo, potrebno je barem po tri kilograma jagnjećeg i svinjskog pečenja, što je otprilike 7.200 dinara. Slava je nezamisliva i bez sarmi. A za oko 40 sarmica potrebno je oko dva kilograma mesa, što junećeg, što svinjskog, te je ukupni ceh oko 4.000 dinara - priča za Kurir domaćica Zorica Katić iz Sremske Mitrovice, koja se upravo sprema za slavu Mitrovdan, 8. novembra.

foto: Kurir

Papreno skupi kolači

Za mezetluk je, u zavisnosti od kvaliteta suhomesnatih proizvoda, šunke i sireva, potrebno izdvojiti između 2.000 i 6.000 dinara, a i za salate barem još 2.000 dinara. Za tri kilograma kolača, ako ih domaćica sama sprema, potroši se oko 2.400 dinara. A gde su kolači, tu je i torta, tj. za 20 gostiju, barem dve, za šta treba izdvojiti minimum 3.000 dinara.

Dižu i kredit

Posna slava još je skuplja. Priprema posne sarme košta oko 4.000 dinara, posnih rolata i salata oko 2.000 dinara. A za pripremu tri vrste ribe, šarana, pastrmke i soma potrebno je 25 kila ove namirnice, što je između 25.000 i 30.000 dinara.

foto: Kurir

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača (NOPS), kaže da većina građana ne može da se pokrpi za slavu iz tekućih primanja, te uzimaju kredite, plaćaju čekovima, pozajmljuju...

- I trgovci u vreme slava dižu cene pojedinih artikala jer znaju da su slave i da su ljudi prinuđeni da kupuju. Međutim, ponekad i naši sugrađani preteruju. Kupuju ogromne količine hrane, koja se kasnije baca. Proslavljaju danima kao da je Ivkova slava i zaboravljaju da je najbitnija stvar da se okupi porodica - zaključuje Papović.

Dimitrije Kalezić SVETAC NE TRAŽI IĆE I PIĆE

foto: Zorana Jevtić

Dimitrije Kalezić, profesor Bogoslovskog fakulteta u penziji, podseća da „slavu čine sveća koja gori, tamjan, žito, kolač i čaša vina“. - Ovaj praznik je u slavu Boga, a u čast sveca. Slavi se i moli za zdravlje i spasenje domaćina i svih gostiju koji dođu. Iće i piće je samo prilog praznovanju, to ne bi trebalo da bude suština - objašnjava Kalezić.

Kurir.rs/ekipa kurira Foto: Marina Lopičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...