OBELEŽAVAMO MITROVDAN! Sutra poklon IKONA SVETOG DIMITRIJA u zlatotisku s molitvom na poleđini
Foto: AMG

OBELEŽAVAMO MITROVDAN! Sutra poklon IKONA SVETOG DIMITRIJA u zlatotisku s molitvom na poleđini

Društvo -

Srpska pravoslavna crkva u petak, 8. novembra, obeležava dan Svetog velikomučenika Dimitrija, praznik koji je u narodu poznatiji kao Mitrovdan. Sutra, uoči slave, dnevne novine Kurir poklanjaju IKONU SVETOG DIMITRIJA u zlatotisku s molitvom na poleđini.

Za vreme cara Maksimijana, kada su hrišćani prolazili kroz teška iskušenja i muke, u trećem veku posle Hrista, u Solunu je rođen velikomučenik Dimitrije. Otac mu je bio gradonačelnik.

Ne znajući da je Dimitrije hrišćanin, car Maksimijan odredio ga je da oca nasledi na toj dužnosti. Od njega je traženo da posebno bude strog prema hrišćanima, ali je Dimitrije nastojao da hrišćanskom življu na svaki način pomogne. Neko vreme uspevao je da to radi tajno, a kad je otkriven, hrišćane je branio javno, a ostale odvraćao od mnogoboštva i upućivao ih na Hristov put. Tako je mnoge ljude preveo u hrišćanstvo. Posle izvesnog vremena car ga je bacio u tamnicu.

U to vreme u Solunu je postojao amfiteatar gde su održavane gladijatorske borbe. Na osuđene hrišćane puštane su divlje životinje i surovi borci da ih kasape i mrcvare. Carev omiljeni borac bio je gladijator po imenu Leo (Lav). On je svakodnevno izlazio u arenu ismevajući hrišćane i pozivajući ih da mu izađu na megdan, i svakog dana je poneka žrtva pala od njegove ruke.

Mladi i hrabri hrišćanin po imenu Nestor odluči da prihvati izazov i tome stane na kraj. Posetio je Dimitrija u tamnici i od njega dobio blagoslov, a onda u areni ubio Lea. Ljut zbog toga, car Maksimijan naredio je da Nestora uhvate i poseku, a Dimitrija da ubiju u tamnici.

U rano jutro 26. oktobra dželati su došli u Dimitrijevu ćeliju. Zatekli su ga kako se bez straha moli Bogu. Sa lica mu je, kaže predanje, sjala čudesna svetlost, pa ubice nisu smele da mu priđu. Iz daljine su ga gađali kopljima i tako usmrtili. Crkva ga proslavlja 8. novembra (26. oktobra).

Noć uoči Mitrovdana i Đurđevdana svako treba da prespava u svojoj kući, inače će preko cele godine noćivati po tuđim kućama.

Narod po ovcama gata kakva će biti zima: ako na Mitrovdan ležu sa skupljenim nogama, biće blaga, a ako ležu sa opruženim nogama - zima će biti oštra. Ako tog dana pada sneg, kaže se da je Sveti Dimitrije došao na belom konju.

Kurir vam želi srećnu slavu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track