Najnovije vesti

KOLIKA BI PLATA VAS USREĆILA? Građani Srbije bili bi zadovoljni prosekom od 600 evra, a Hrvati od 1.300! KOJA JE VAŠA CIFRA (ANKETA)
Foto: Shutterstock/Ilustracija

veliko regionalno istraživanjE

KOLIKA BI PLATA VAS USREĆILA? Građani Srbije bili bi zadovoljni prosekom od 600 evra, a Hrvati od 1.300! KOJA JE VAŠA CIFRA (ANKETA)

Društvo

BEOGRAD - Građani Srbije bi bili zadovoljni prosečnom platom od 600 evra, dok, sA druge strane, građani Hrvatske očekuju duplo više - 1.300 evra.

To su pokazali rezultati velikog regionalnog istraživanja o očekivanjima ljudi prilikom odabira posla, koje je sproveo sajt Poslovi.infostud.com tokom nedavno završenog regionalnog onlajn sajma zapošljavanja.

Najnižu prosečnu zaradu očekuju Makedonci (565 evra), dok bi građani Bosne i Hercegovine bili zadovoljni sa platom od 700 evra.

U istraživanju je učestvovalo 4.000 ispitanika iz regiona, a iz naše zemlje nešto više od 1.500 ljudi, od kojih 43 odsto čine zaposleni, isti procenat nezaposlenih i 14 odsto onih koji se i dalje školuju.

foto: Shutterstock

Interesantna je činjenica da nezaposleni ispitanici u proseku očekuju oko 100 evra manju zaradu od onih koji su već u radnom odnosu. Takođe je uočena ista razlika od oko 100 evra u očekivanjima muških ispitanika naspram ženskih, budući da žene takođe očekuju manju prosečnu zaradu.

Ispitanici iz četiri zemlje regiona saglasni su da su međuljudski odnosi i visina zarade najbitniji faktori u odabiru poslodavca.

Visina zarade se ove godine u Srbiji vratila na drugo mesto najbitnih faktora u odabiru poslodavca, a sledi radno vreme i mogućnost učenja i napredovanja.

U narednih godinu dana, skoro 70 odsto građana Srbije želi da promeni posao, dok samo 9,0 odsto ne želi da se odluči na taj korak, a svaki četvrti će se na taj korak odlučiti isključivo ako bude prisiljen, pokazuju rezultati istraživanja.

Oko 47 odsto ispitanika iz naše zemlje uopšte ne strahuje za svoje radno mesto, 24 odsto je izrazilo bojazan, dok 29 odsto uopšte ne razmišlja o tome.

U celom regionu, stanovnici BiH se najviše plaše za svoje radno mesto, dok je u Makedoniji taj strah najmanje izražen. Kada bi mogli da biraju idealnog poslodavca, najviše naših građana bi radilo za kompaniju u stranom vlasništvu (36 odsto), 26 odsto bi radilo za državnu firmu, dok bi 25 odsto najradije bili preduzetnici.

Svega 13 odsto ispitanika bi radilo za kompaniju u domaćem vlasništvu.

Svoju cifru iz snova slobodno možete ostaviti u komentaru...

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...