NOVITETI U ŠKOLAMA ŠIROM SRBIJE: Uvode se specijalizovana odeljenja za učenike nadarene za istoriju i geografiju
Foto: Ministarstvo prosvete

ministarstvo prosvete

NOVITETI U ŠKOLAMA ŠIROM SRBIJE: Uvode se specijalizovana odeljenja za učenike nadarene za istoriju i geografiju

Društvo -

BEOGRAD - Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je da će od naredne školske godine u gimnazijama biti uvedena specijalizovana odeljenja za učenike nadarene za istoriju i geografiju.

On je naveo da timovi već uveliko rade na pripremi, da su u taj posao uključeni predstavnici Nacionalnog prosvetnog saveta, Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, kao i predstavnici Univerziteta u Beogradu.

"Imali smo samo matematička i filološka odeljenja za nadarenu decu u gimnazijama. Uveli smo specijalizovana IT odeljenja, odeljenja za nadarene iz fizike, zatim biologije i hemije, a sada su na red došli istorija i geografija", rekao je Šarčević.

Požarevac će biti prvi grad u Srbiji u kojem će sve osnovne i srednje škole imati učeničke zadruge, a protokol o podršci učeničkim zadrugama danas su potpisali ministar prosvete i gradonačelnik Požarevca Bane Spasojević.

Osnovna škola "Sveti vladika Nikolaj" u Bradarcu kod Požarevca zadrugu je osnovala pre godinu dana i od zarađenog novca uspeli su svim učenicima da nabave besplatne udžbenike i uniforme.

Nedavno su imali prodajnu izložbu cveća u Požarevcu gde su zaradili oko 160.000 dinara i sav novac preusmerili na nabavku udžbenika za đake i pomoć bolesnom drugu. Uspeli su preko zadruge da zarade i za nabavku uniformi koje su deca sama dizajnirala.

"Preko zadruga mogu mnogi poslovi da se urade na korist nastavnika i učenika. U nabavci udžbenika rabat umesto posredniku sada može da ostane zadrugama, a kroz rad u zadrugama deca stiču radne navike", rekao je ministar.

(Kurir/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track