SRBIJI OD NAJUSPEŠNIJEG PROGRAMA ZA OBRAZOVANJE EU 6,5 MILIONA EVRA: Naše organizacije su tokom 2019. bile uspešne u privlačenju sredstava
Foto: Marina Lopičić

erazmus +

SRBIJI OD NAJUSPEŠNIJEG PROGRAMA ZA OBRAZOVANJE EU 6,5 MILIONA EVRA: Naše organizacije su tokom 2019. bile uspešne u privlačenju sredstava

Društvo -

Erazmus+ je najuspešniji program EU u oblasti obrazovanja, a Srbiji je tokom 2019. godine odobreno 6,5 miliona evra iz tog programa.

Organizacije iz Srbije su prošle godine bile uspešne u privlačenju sredstava, zaključak je sa Erazmus+ Informativnog dana, koji je Fondacija Tempus organizovala danas u Beogradu, povodom objavljivanja novog poziva za 2020. godinu.

Kako se navodi u saopštenju Tempusa, od konkursnog roka za 2019. godinu, Srbija je punopravna učesnica Erazmus+ programa i predstavnici naše zemlje mogu da učestvuju u svim vrstama projekata, ravnopravno sa zemljama EU.

Obrazovnim institucijama iz Srbije je u tom roku, prema preliminarnim rezultatima, odobreno 137 projekata ukupne vrednosti više od 6,5 miliona evra, dok je planirano da 4.415 profesora, studenata, nastavnika i đaka u narednom periodu ode na razmene u neke od zemalja EU.

Obrazovne institucije iz Srbije su osim toga i koordinatori na centralizovanim projektima ukupne vrednosti preko 6,3 miliona evra.

Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Milan Pašić je istakao da je uspeh institucija u osnovnom obrazovanju, koji su tek od 2016. godine u mogućnosti da učestvuju u Erazmus+ programu.

- Kao primer navodim projekte školskih partnerstava za razmene. Ta vrsta projekata omogućila je i da veliki broj dece iz Srbije ode u inostranstvo na razmene, kao i da naše škole ugoste decu iz zemalja EU, rekao je Pašić.

Dodaje da su srednje stručne škole u 2019. za projekte mobilnosti apsorbovale preko milion evra, u odnosu na poziv za 2018, kada je ta cifra iznosila oko 300.000 evra.

Šef operacija Delegacije Evropske unije u Srbiji Štefan Hudolin izrazio je zadovoljstvo uspesima koje je Srbija postigla u Erazmus+ programu i najavio nastavak tog programa i posle 2020. godine.

- Namera EU je da se sredstva udvostruče na čak 30 milijardi evra od 2021, što će doprineti postizanju zajednički dogovorenih ciljeva u okviru procesa pristupanja EU. Naredna faza programa Erazmus+ je važan instrument za postizanje velikih ambicija koje EU predviđa u oblasti obrazovanja, obuke, mladih i sporta, naglasio je Hudolin.

Upravitelj Fondacije Tempus Marija Filipović Ožegović informisala je prisutne o novim mogućnostima u okviru poziva za 2020. godinu i najavila učešće Srbije u novom programu, koji će od 2021. godine naslediti Erazmus+.

Filipović-Ožegović je istakla i uspeh organizacija iz Srbije, koje su po prvi put mogle da učestvuju u projektima vezanim za sport, jer su im odobreni projekti u vrednosti od skoro milion evra.

Erazmus+ je program Evropske unije koji obezbeđuje finansiranje projekata za saradnju u tri oblasti - obrazovanje, mladi i sport.

Ukupna sredstva namenjena Erazmus+ programu za ceo period iznose 14,7 milijardi evra, a planirano trajanje programa je do 2020. godine.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track