TANASKOVIĆ: Ima država koje su priznale tzv. Kosovo, ali ga ne žele u Unesku! Kažu, ne zasluižuje da bude tu
Foto: RTRS Printscreen

ugledni profesor i bivši ambasador Srbije pri Unesku

TANASKOVIĆ: Ima država koje su priznale tzv. Kosovo, ali ga ne žele u Unesku! Kažu, ne zasluižuje da bude tu

Društvo -

BEOGRAD - Postoji određeni broj država koje, iako su priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova, smatraju da Kosovo ipak ne zaslužuje da bude u Unesku, izjavio je danas bivši ambasador Srbije pri Unesku profesor Darko Tanasković.

Na pitanje kakvi su njegovi utisci posle jučerašnjeg obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučica na 40. zasedanju Generalne konferencije Uneska u Parizu, Tanasković je za TV Prva naveo da je odabran dobar i značajan trenutak, jer dolazi u momentu kada je Srbija ojačala svoju poziciju u Unesku.

"Ovo je dobar trenutak koji je odabran da predsednik istupi na Generalnoj konferenciji, pored ostalog i zato što je Srbija ponovo kandidat za člana Izvršnog saveta Uneska i veoma je važno da bude ponovo izabrana, jer to znatno proširuje mogućnosti za zaštitu naših interesa u okviru ove organizacije", rekao je on.

Upitan ko su nam najveći prijatelji u toj organizaciji, odnosno od koga mi sve imamo zaštitu, Tanasković je naveo da su to, kao i u međunarodnoj zajednici u celini, iste one države koje ne priznaju nezavisnost Kosova - Rusija, Kina i drugi.

On je, ipak, istakao da je ono što je značajno u Unesku to da postoji određeni broj država koje, iako su priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova, smatraju da Kosovo ipak, kao država, ne zaslužuje da bude u Unesku i daju prednost dijalogu koji se vodi između Beograda i Prištine, recimo Japan, Koreja...

"To je zapravo onaj broj država koji na kraju pretegne, jer naš je cilj da i one države koje su priznale nezavisnost shvate da ono, i kada bi bilo država, ipak ni u kom slučaju ne zaslužuje da bude članica te međunarodne organizacije", podvukao je Tanasković.

Na pitanje može li Unesko da pomogne u zaštiti svih srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji, jer su samo četiri na listi svetske kulturne baštine, Tanasković je rekao da je ova organizacija prisutna posredno, putem saradnje sa našom državom i da je naše celokupno kulturno nasleđe pod budnim okom Uneska.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track