Najnovije vesti

SLOVENIJA PONOVO HOĆE DA SUDI SRPSKOM HEROJU: Dragomir je bio veran vojničkoj zakletvi, u dvoboju bio brži od oficira Slovenca NIJE DAO DA SE KASARNA I VOJNICI PREDAJU
Foto: RINA

PRETE MU SA NAJMANJE 15 GODINA ZATVORA

SLOVENIJA PONOVO HOĆE DA SUDI SRPSKOM HEROJU: Dragomir je bio veran vojničkoj zakletvi, u dvoboju bio brži od oficira Slovenca NIJE DAO DA SE KASARNA I VOJNICI PREDAJU

Društvo

ČAČAK - U Okružnom sudu u Novom Mestu juče po podne počelo je suđenje Dragomiru Grujoviću (58), oficiru iz Čačka koji je u tom slovenačkom gradu optužen za ratni zločin i pokušaj ubistva, ali je pretres trajao vrlo kratko jer se Grujović nije pojavio pred većem, poručujući preko branioca da se živ neće predati nikome. Zato je sudija Natalija Picek - Kink odlučila da se pretres odloži za mart naredne godine.

foto: Printscreen Youtube

„Protiv Grujovića je 2007. godine raspisana poternica Interpola i ako bi napustio Srbiju pa ušao u neku državu Evropske unije, odmah bi bio uhapšen i isporučen Sloveniji. Inače, u optužnici protiv Grujovića nema nikakvih dokaza za navedena krivična dela” - kazao je jutros u telefonskoj izjavi za agenciju RINA advokat iz Novog Mesta Borut Škerlj, kojeg je Slovenija odredila za Grujovićevog branioca po službenoj dužnosti.

Sudsko veće odlučilo je da se pretres nastavi marta sledeće godine i Grujoviću pošalje novi poziv da se pojavi pred tim sudom, dok je viši državni tužilac, Nada Črnugelj ponudila Grujoviću ponudila 15 godina robije ukoliko se preda.

Inače, Grujović je kao stariji vodnik JNA službovao u skladištu goriva u Mokronogu kod Novog Mesta kad je, juna 1991, zapovednik kasarne, Slovenac i kapetan Branimir Furlan, odlučio da svu imovinu i 45 vojnika preda Teritorijalnoj odbrani svojih zemljaka. Tada je došlo i do dvoboja pa je Čačanin brže potegao pištolj, ranio Furlana, preuzeo skladište preteći da će sve dići u vazduh ako bude napadnut, i spasio svu imovinu, vojnike i sebe, i uspeo da se prebaci u rodni Čačak.

foto: Printscreen Youtube

Posle toga je, 28. oktobra 1994, Tužilaštvo u Novom Mestu podiglo optužnicu protiv njega tereteći ga za ratni zločin i pokušaj ubistva, određen mu je i pritvor u odsustvu a posle toga dva puta raspisana poternica Interpola, pa bi naš oficir odmah bio uhapšen ukoliko se pojavi u nekoj od zemalja EU.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...