Najnovije vesti

ŠOK DETALJI! EVO KAKO JE ALBANAC (38) PLANIRAO NAPAD NA MANASTIR VISOKI DEČANI: Ucenjivao oca i sina da podmetnu bombu u dvorište svetinje
Foto: AP Photo/Visar Kryeziu

neverovatno

ŠOK DETALJI! EVO KAKO JE ALBANAC (38) PLANIRAO NAPAD NA MANASTIR VISOKI DEČANI: Ucenjivao oca i sina da podmetnu bombu u dvorište svetinje

Društvo

Kosovska policija uhapsila je u Prištini Albanca A.I. (38) koji je osumnjičen da je planirao teroristički napad na manastir Dečane na Kosovu i Metohiji

On je, kako saznajemo, napad planirao nekoliko meseci, pokušao je da prisili još dvojicu muškaraca da mu u tome pomognu. Sve je otkriveno sasvim slučajno kada je A.I. uhapšen zbog pljačke.

Informerov izvor iz Prištine navodi da je A.I. mesecima proganjao dvojicu Albanaca H.H. i njegovog sina J.H. i ubeđivao ih da zajedno realizuju napad na pravoslavnu bogomolju.

- Oni su odbijali tu ponudu i izbegavali su svaki kontakt i susret sa osumnjičenim. U subotu su se sreli u ulici Ljuiđ Garakuči u Prištini i tada im je A.I. prišao i počeo da im preti i govori da je njihova obaveza da napadnu manastir. Otac i sin su tada burno reagovali i odgurnuli A.I. a on im je tom prilikom oteo torbicu i mobilni telefon i pobegao, kaže naš sagovornik.

Otac i sin su prijavili policiji da ih A.I. mesecima maltretira i navodi na teroristički napad. Policija je nakon sat vremena pronašla i uhapsila osumnjičenog kojem je određen pritvor.

- Otac i sin su do detalja policajcima ispričali kakav je plan imao A.I. Prema njihovim rečima, on je planirao da u manastriskom dvorištu podmetne eksplozivnu napravu, a da nakon eksplozije otvori rafalnu paljbu po sveštenstvu, navodi naš izvor.

A.I. je na saslušanju odbijao da odgovara na pitanja inspektora koja su se odnosila na teroristički napad. Jedino što je rekao je da su mu H.H. i J.H dugovali novac i da im je zato oteo torbicu i telefon.

- Slučaj vode Regionalna policija i Antiteroristički odred koji su otvorili detaljnu istragu. Njihov zadatak je da utvrde da li je A.I. povezan sa ISIS ili je možda pripadnik neke desničarske političke ideologije, kaže naš izvor iz Prištine.

Sličan događaj dogodio se krajem januara 2016. godine kada su Kosovska policija i KFOR uhapsili ispred manastira Dečani naoružane islamiste, albanske nacionalnosti, Kuštrima Kurtija (23) iz Đakovice, Kuštrima Ramu (21) iz Ratkovca, Aljbana Keljmendija (25) iz Uroševca i Arbena Imerija (35) iz Prištine, koji su pokušali da izvedu teroristički napad na ovaj verski objekat.

Uhapšeni su do glavnih manastirskih vrata došli belim "golfom" u kojem je policija, pored kalašnjikova, pištolja, više okvira municije, pronašla literaturu i obeležja Islamske države.

(Kurir.rs/Informer)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...