PRIZNANJE: Novinarka Espresa dobitnica nagrade za izveštavanje o problemima tolerancije
Foto: Filip Plavčić

MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE

PRIZNANJE: Novinarka Espresa dobitnica nagrade za izveštavanje o problemima tolerancije

Društvo -

Novinarka se bavila temom diskriminacije nad starim licima

Na godišnjoj konferenciji poverenika za zaštitu ravnopravnosti povodom Međunarodnog dana tolerancije, dodeljene su nagrade novinarima za izveštavanje o problemima koji se odnose na toleranciju.

Nagrade su dobili novinarka Espresa Suzana Trajković, novinarka FoNeta Bojana Milovanović, novinari Vugla Jovana Netković i Milica Batričević i novinarka Danasa Jelena Diković.

Nagrade su dodeljene i novinaru televizije Prva Bratislavu Iliću, novinaru TV Forum iz Prijepolja Aleksandru Miniću, novinarki RTS Biljani Jovičić, novinaru Vugla Aljoši Mudrom.

Novinarka Espresa inače bavila se temom diskriminacije nad starim licima, i to ženom koja je diskriminisana zato što se stara i sama.

Veronika Trbović, supruga pokojnog Branka Trbovića, kuvara i degustatora hrane koju je jeo Josip Broz Tito danas ima 83. godine. Živela je lep život, ni ne slutivši šta je u starosti čeka. Preminuo joj je suprug, a ubrzo za njim i ćerka.

Godine, a već je u onim poznijim, njoj ne mogu ništa. Dostojanstvo nije izgubila, a ponosno i uzdignute glave govorila nam je o tome kako su baš to pokušali da joj oduzmu. Naime, protiv Centra za socijalni rad – odeljenje Savski venac pokrenut je postupak jer ovoj ženi ne dozvoljavaju da uđe u njen stan. Nadležni rade na tome da joj se oduzme poslovna sposobnost, i dodeli joj se trajni staratelj kako bi s njenom imovinom mogli da rukovode.

Ovim slučajem otvorena je Pandorina kutija, i samo je delić onoga što se dešava u pojedinim institucijama, a često su meta upravo nemoćni.

Što se Međunarodnog dana tolerancije tiče, poverenica za zaštitu ravnopravnost Brankica Janković je na konferenciji ocenila da je mnogo toga urađeno za 10 godina od usvajanja Zakona o zabrani diskriminacije, ali da je na tom polju ostalo mnogo posla.

foto: Beta/Milan Obradović

Ona je istakla da su i dalje potrebni personalni asistenti, socijalne usluge podrške u lokalnoj zajednici, da i dalje ima arhitektonskih i informacionih barijera, da su Romi i Romkinje i dalje ugroženi, da je prisutno nasilje, kao i etiketiranje ljudi zbog političke, sindikalne i druge pripadnosti.

Kao posebno zabrinjavajuće, Janković je navela pretnje novinarima i njihovo nipodaštavanje i ometanje da profesionalno obavljaju posao, istakavši da slobodnog društva nema bez slobodnih medija.

Ona je istakla da je ravnopravnost temelj svakog demokratskog društva.

Šef misije OEBS Andrea Oricio rekao je da tolerancija znači poštovanje i prihvatanje različitosti drugih kultura.

On je naveo da je važno promovisati medijske slobode i etičko postupanje u novinarstvu i dodao da mediji imaju klučnu ulogu u borbi protiv netolerancije, jer pomažu da se oblikuju javni stavovi.

Oricio je istakao značaj bezbednosti novinara, kako bi oni profesionalno izveštavali, te da ih treba zaštiti od progona, kao i uspostavljanje novih mehanizama za zaštitu.

Predsednica skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Jasmina Karanac rekla je da poštovanje različitost cilj kome se mora težiti u izgradnji modernog, slobodnog, tolerantnog demokratskog društva.

Ona je rekla da se društvo mora boriti protiv diskriminacije, jer ona može da dovede do nasilja.

Kurir.rs / Espreso.co.rs

Foto: Filip Plavčić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track