Najnovije vesti

POPOVIĆ IVKOVIĆ U SKOPLJU: U borbi protiv terorizma važno sprečiti i finansiranje terorističkih akcija
Foto: Ana Paunković

na ministarskom forumu

POPOVIĆ IVKOVIĆ U SKOPLJU: U borbi protiv terorizma važno sprečiti i finansiranje terorističkih akcija

Društvo

Državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković izjavila je danas na Ministarskom forumu u Skoplju da je za suprotstavljanje terorizmu važna i borba protiv pranja novca i finansiranja terorizma, kroz otkrivanje i presecanje tokova novca.

"Moramo se osvrnuti na činjenicu da je odlika modernog globalnog terorizma povezanost sa organizovanim kriminalom. Terorističke organizacije zarađuju novac i od trgovine narkoticima ili ljudima, a teroristi se vrlo efikasno koriste i novim komunikacionim tehnologijama za dalje umrežavanje i regrutaciju novih članova", rekla je Popović Ivkovićeva.

Kako je saopšteno iz MUP-a Srbije, ona je podsetila da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije krajem 2018. godine u okviru Službe za borbu protiv terorizma uspostavilo Odsek za sprečavanje zloupotrebe javnih izvora i interneta.

"Formiranjem ove organizacione jedinice omogućeno je sprovođenje onlajn istraga koje obuhvataju prikrivene obaveštajne operacije i prikupljanje obaveštajnih podataka iz otvorenih izvora sa ciljem obezbeđivanja dokaza za potrebe krivičnog gonjenja izvršilaca ovog krivičnog dela", objasnila je Popović Ivkovićeva.

Državna sekretarka srpskog MUP-a poručila je na Forumu i da odgovor na svaki organizovani kriminal mora biti jedinstven i jak, kroz intenzivnu komunikaciju i pravovremenu razmenu informacija.

Ona je istakla da je u protekle dve godine u Srbiji zaplenjeno više od 10 tona droge, od kojih je prošle godine zaplenjeno nešto više od četiri tone, a tokom ove godine više od šest tona.

"U toku ove i protekle nedelje imali smo više akcija zaplene narkotika. U jednoj je oduzeto 77 kilograma čistog heroina i pola kilograma kokaina vrednosti pet miliona evra, dok je u još dve akcije oduzeto 113 kilograma marihuane", navela je Popović Ivkovićeva.

Ona je podsetila i na zajedničku akciju pod nazivom "Familija" sprovedenu sa policijama Češke i Slovenije u koordinaciji sa Evropolom i Američkom DEA u kojoj su uhapšena i dva srpska državljanina među 16 lica i zaplenjeno više od jedne tone kokaina i dva miliona evra u gotovini.

Popović Ivković je podsetila i na veliku akciju srpske, španske i britanske policije u Atlantskom okeanu kod Azorskih ostrva, kada su uhapšena tri srpska državljanina i zaplenjeno 800 kilograma kokaina, vrednosti 50 miliona evra.

(Kurir.rs)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...