UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA: Sumnjivi rukovodioci DVT urušavaju veru građana u rad tužilaštva!
Foto: Privatna arhiva

SAOPŠTENJE

UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA: Sumnjivi rukovodioci DVT urušavaju veru građana u rad tužilaštva!

Društvo -

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) saopštilo je da prinuđeno da obavesti sve nadležne organe i međunarodne organizacije, ali i da pokrene pravna sredstva kako bi "zaštitilo vladavinu prava, profesionalnog integriteta tužilaca, kao i zaštitu prava kandidata na jednake uslove prilikom izbora na javne funkcije".

Naime, UST smatra da Državno veće tužilaca (DVT), koje je nadležno za izbor zamenika javnih tužilaca, krši izbornu proceduru i urušava kredibiletet tužilačke organizacije i produbljuje nepoverenje građanja u rad tužilaštava.

- Izborni članovi DVT-a uključujući i Poverenika za samostalnost Gorana Ilića nastavili su da postupaju na konkursima a za koje je zatraženo njihovo izuzeće, ne obazirući se na odredbe Poslovnika o radu DVT. Na taj način su svesno nastavili sa kršenjem procedure i diskriminacijom kandidata koji su njihovo izuzeće tražili - kaže Nenad Stefanović, predsednik UST.

Prema njegovim rečima, DVT i dalje koristi to što Agencija za borbu protiv korupcije već gotovo godinu dana ne postupa po prijava koje je ovo Udruženje podnelo protiv pojedinih članova DVT-a zbog sukoba interesa.

- Osim toga, pojedin članovi koriste i pasivnost u postupanju disciplinskog tužioca DVT u vezi sa spornom proslavnom rođendana Stanislava Dukića u hotelu "Šumadija" kojoj su i sami prisustvovali izborni članovi DVT i Poverenik za samostalnost Goran Ilić. Očigledno je da su oni jači od svakog uređenog sistema, u kome lica prijavljena za sukob interesa i koja slave rođendane sa prijateljima koji su označeni kao članovi "Novopazarske grupe", nikada ne bi mogla da biraju zamenike javnih tužilaca do okončanja iniciranih postupaka i skidanja svake sumnje u njihov profesionalni integritet - kaže predsednik UST.

(Kurir.rs/foto Udruženje sudija i tužilaca)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track