RODITELJI, OBRATITE PAŽNJU: Ne postavljajte dečje slike na internet, predatori vrebaju! Fotografija ZAUVEK ostaje
Foto: Shutterstock

BEZBEDNOST DECE NA INTERNETU

RODITELJI, OBRATITE PAŽNJU: Ne postavljajte dečje slike na internet, predatori vrebaju! Fotografija ZAUVEK ostaje

Društvo -

Današnja deca odrastaju u digitalnom dobu, a stručnjaci kažu da je poverenje dece u roditelje ključno za njihovu bezbednost na internetu, ali i upozoravaju da postavljanje slika dece na društvene mreže može da bude veoma opasno, čulo se juče na Konferenciji o bezbednosti dece na internetu koja je održana u Beogradu.

- Ozbiljni problemi mogu da nastanu kada okačite slike dece na internet. Bilo koja fotografija koja se postavi zauvek ostaje na mreži, a nikada ne znate ko može da je se domogne. Problematične su slike nage dece, ali i obučene, one mogu da se montiraju ili izvuku iz konteksta, pa deca ili roditelji mogu da se ucenjuju, dete može da doživi maltretiranje - rekao je Vladimir Vujić, načelnik Odeljenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala.

Ozbiljne opasnosti

Većina roditelja ima veliki broj prijatelja na Fejsbuku koje ne poznaje, kaže Katarina Jonev, edukator za sajber-kriminal i bezbednost dece, i dodaje da u poslednje vreme imaju potrebu da konstantno objavljuju slike i ne shvataju kakve opasnosti sve vrebaju. - Slikama, a naročito neprimerenim, ugrožavamo bezbednost, ugled i privatnost deteta. Potencijalno, te fotografije zaista mogu da završe na pornografskim sajtovima.

Međutim, paranoični pristup roditelja i praćenje dece putem aplikacija nisu nikako rešenje, dete mora da ima poverenje u vas. Ne smeju roditelji da reaguju tek kad nastane problem, ključ su preventiva i edukacija. Moramo znati kakve sadržaje naše dete konzumira na internetu i da reagujemo na promene ponašanja. Svi moramo ozbiljno da se bavimo temom bezbednosti na internetu - kaže za Jonev za Kurir.

Najbitnije poverenje

S ovim se slaže i Slavica Milojević iz Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu. - Sve češće čujem izraz „Ja sam svom detetu prijatelj“, ali to je potpuno pogrešno, vi treba da budete detetu roditelj, a prijatelje će naći - objašnjava Milojevićeva, i naglašava da je bitno da roditelj nauči dete da zaštiti sebe, a da u ranom uzrastu moraju da se izgrade poverenje i saradnički odnos.

Kurir.rs/ N. T. Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track