Najnovije vesti

TUGA! NAJMLAĐI JE U ALEJI ZASLUŽNIH GRAĐANA! GENIJE ZAUSTAVLJEN PRERANO: Mihajlo počiva među VELIKANIMA (KURIR TV)
Foto: Ana Paunković, Privatna Arhiva

SRBIJA PLAČE

TUGA! NAJMLAĐI JE U ALEJI ZASLUŽNIH GRAĐANA! GENIJE ZAUSTAVLJEN PRERANO: Mihajlo počiva među VELIKANIMA (KURIR TV)

Društvo

Pored mnogih nosioca najviših državnih odlikovanja, članova Akademije nauka, počasnih građana Beograda, u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju počiva jedan od najboljih mladih fizičara sveta, Mihajlo Sporić. Student fizike na Triniti koledžu Univerziteta Kembridž, preminuo je 7. novebra u 22. godini posle duže bolesti.

Preminuli mladi naučnik će biti najmlađa osoba sahranjena u Aleji zaslužnih građana od njenog osnivanja. Jedini koji mu je blizu po godinama je Žarko Marinković, nekadašnji student Pravnog fakulteta i član Komunističke partije, koji je poginuo u studentskim demonstracijama 4. aprila 1936. godine i čija urna preneta na ovaj deo groblja. Žarko Marinković je imao 24 godine kada je ubijen.

foto: Ana Paunković

Inače, sahranjivanje u Aleji zaslužnih građana regulisano je gradskom Odlukom o uređivanju i održavanju groblja i sahranjivanju. Na osnovu ove odluke na ovom delu groblja mogu da budu sahranjeni nosioci najviših odlikovanja Republike Srbije, akademici SANU i počasni građani Beograda.

foto: Ana Paunković

- Gradonačelnik Beograda ima pravo da u izuzetnim situacijama odluči o dodeli mesta za sahranjivanje ličnosti za koju se proceni da je dala značajan doprinos kulturi i javnom životu grada i republike, a ne pripada navedenim kategorijama, rekli su iz JKP "Pogrebne usluge".

foto: Ana Paunković

Između ostalog u Aleji zaslužnih građana do sada su sahranjeni premijer Zoran Đinđić, Slobodan Jovanović, kao i književnici Danilo Kiš, Miloš Crnjanski, naš nobelovac Ivo Andrić, Momo Kapor.

foto: Printscreen Matematička gimnazija

Tu još počivaju i glumci kojih se svi rado sećaju: Bata Živojinović, Dragan Nikolić, Ružica Sokić, Olivera Marković, Bora Todorović, Nebojša Glogovac, Milena Dravić, kao i mnogi drugi slikari, sportisti, profesori, doktori...

(Kurir.rs/Blic)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...