ŠEF GINEKOLOGIJE PRODAVAO BEBE IZ SRBIJE: Novorođenče dao za lux auto! Pod istragom i kupovina bebe u Prištini 1986.
Foto: Shutterstock

Udruženje nestalih beba Beograda podnelo je dve krivične prijave

ŠEF GINEKOLOGIJE PRODAVAO BEBE IZ SRBIJE: Novorođenče dao za lux auto! Pod istragom i kupovina bebe u Prištini 1986.

Društvo -

I slovenački organi istraživali su kupovinu devojčice u Prištini 1986. godine, a roditelji su slovenačkim organima priznali kako su došli do bebe

BEOGRAD - Udruženje nestalih beba Beograda podnelo je dve krivične prijave Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv članova organizovane kriminalne grupe sastavljene od lekara i državnih službenika, na čijem čelu je jedan ginekolog, zbog trgovine ljudima.

U interesu istrage ne mogu da kažem o kom gradu u Srbiji je reč, niti da navedem imena prijavljenih, ali to su dovoljni dokazi da krađa beba i dalje postoji, rekla je Milena Janković, predsednica ovog Udruženja. Kako je za Novosti potvrdila nakon konferencije za novinare, organizovane povodom predloga tzv. Zakona o nestalim bebama, pre dve nedelje njenom udruženju javio se mlađi čovek.

foto: Shutterstock

- On je bio u društvu dvadesetak ljudi kada je jedan od okupljenih ispričao kako je sa lekarom, nekadašnjim načelnikom ginekologije u tom mestu, koji sada ima privatnu ordinaciju, dogovarao kupovinu novorođenčeta. Čovek živi u inostranstvu. Lekar je ponudio da nabavi bebu i obezbedi dokumenta, da bi novi "roditelj" mogao legalno da je izvede iz zemlje.

Na pitanje koliko to košta, ginekolog mu je rekao: "Prethodni klijent mi je kupio auto." Ispred ordinacije je stajao automobil vredan oko 50.000 evra - rekla je Jankovićeva. Tužilaštvu za organizovani kriminal podneli su krivičnu prijavu i pismenu izjavu ovog čoveka, koji je raspoložen da svedoči.

Prema rečima Jankovićeve, njeno udruženje podnelo je i desetak krivičnih prijava višim tužilaštvima protiv konkretnih porodica, za koje, kako kažu, imaju dokaze da su kupili decu. - Podneli smo prijavu i slovenačkom tužilaštvu, pa je ljubljanska policija sprovela istragu protiv jednog bračnog para, a u istragu su se uključili i srpski organi gonjenja. Reč je o paru iz Slovenije, koji je 1986. godine stupio preko beogradskog centra za socijalni rad u kontakt sa prištinskim centrom, radi kupovine bebe. Otputovali su na Kosovo i tamo im je u porodilištu u Prištini obezbeđena devojčica. Rečeno im je da je majka studentkinja ostavila dete - kaže Janković.

Navodno su dva-tri dana proveli u jednom hotelu, u kom su inače odsedali budući roditelji koji su na Kosovu kupovali svoje "naslednike", dok su sačekali papire. Devojčica je sa falsifikovanom dokumentacijom da je rođena u Sloveniji i da su joj to biološki roditelji, odvedena u Ljubljanu. Roditelji su slovenačkim organima, prema rečima Jankovićeve, priznali sve.

Četiri roditeljska udruženja organizovala su skup na kom su javnost upoznali sa primedbama na predlog Zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji.

Udruženja roditelja nestalih beba Vojvodine, Srbije, "Beogradska grupa" i Udruženje roditelja nestalih beba Beograda tražili su da se ovaj zakon povuče iz skupštinske procedure i da se formira nova radna grupa, koja će sačiniti nov predlog kojim će roditelji biti zadovoljni. Ukoliko se Zakon o nestalim bebama ne povuče iz skupštinske procedure, roditelji će, kako tvrde, blokadom skupštine sprečiti glasanje. Najveća zamerka im je to što zakon nudi naknade do 10.000 evra, a ne istinu o sudbini njihove dece.

(Kurir.rs/Večernje novosti/V. Crnjanski Spasojević)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track