JAPANCI ČEPRKALI PO SRPSKOM OTPADU PA PRONAŠLI TONE ZLATA: Otkriveno blago kod Bora vredno više od 720 miliona dolara!
Foto: Beta/RTB Bor grupa

pet godina istraživanja

JAPANCI ČEPRKALI PO SRPSKOM OTPADU PA PRONAŠLI TONE ZLATA: Otkriveno blago kod Bora vredno više od 720 miliona dolara!

Društvo -

Nakon pet godina istraživanja, borski Institut za rudarstvo i metalurgiju (IRM) i japanski Univerzitet "Akita", došli su do fantastičnih podataka.

Naime, ispitivanjima površine od 10.000 kvadratnih kilometara, za šta su korišćena i dva satelita Japanske svemirske agencije, ustanovljeno ja da na potezu između Bora, Majdanpeka, Dunava i Timoka ima toliko rudarskog otpada iz kojeg bi se, uz primenu najpovoljnije tehnologije, moglo "izvući" oko 90.000 tona bakra i blizu četiri tone zlata, čija je vrednost veća od - 720 miliona dolara!

Ovo je, za "Novosti", potvrdio dr Mile Bugarin, direktor IRM.

- Pre pet godina, na osnovu sporazuma između vlada Srbije i Japana, IRM i Univerzitet "Akita" započeli su projekat, vredan pet miliona dolara, koji je za cilj imao istraživanje prostora koji je bio pod neposrednim uticajem rudarske proizvodnje. Na osnovu tih istraživanja, za šta su naši partneri iz Japana koristili i dva satelita, došlo se do podataka da je u rudarskom otpadu, po sadašnjim cenama metala, "zarobljeno" više od 720 miliona dolara - objašnjava dr Bugarin.

Naš sagovornik ističe da bi sledeća faza projekta trebalo da bude izbor najbolje tehnologije, koja bi, uz rekultivaciju zemljišta, doprinela i vađenju bakra, zlata i izvesne količine srebra iz rudarskog otpada sa ovog područja.

- Pored toga, naši stručnjaci su bili na stručnoj praksi u Japanu u trajanju od dve nedelje do tri meseca, kako bi se obučili za rad sa najsavremenijim tehnologijama. Uz to, IRM je, za učešće u ovom projektu, dobio najsavremeniju opremu vrednu 1,5 miliona dolara. Vodeća institucija sa srpske strane bio je IRM, a naši partneri su Tehnički fakultet u Boru, koji posluje u sastavu Univerziteta u Beogradu, i ministarstva rudarstva i energetike i poljoprivrede i zaštite životne sredine - dodaje Borivoje Stojadinović, savetnik direktora IRM, pišu "Novosti".

Ugovor je realizovan posredstvom Agencije za međunarodnu saradnju iz Japana, u saradnji sa Univerzitetom "Akita", Japanskom svemirskom agencijom, koja je u te svrhe koristila dva satelita, i kompanijom "Mindeko", jednom od najvećih rudarskih korporacija na svetu.

(Kurir.rs/Večernje novosti)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track