POŠTARI I DALJE U ŠTRAJKU ZA PROSEČNE PLATE: Obustava rada na šalterima ulazi u drugu nedelju
Foto: Aleksandar Pavlović

Zategnuto

POŠTARI I DALJE U ŠTRAJKU ZA PROSEČNE PLATE: Obustava rada na šalterima ulazi u drugu nedelju

Društvo -

Štrajk radnika „Pošte Srbije“ ući će danas u drugu nedelju, a zaposleni su odlučni u nameri da ne započnu isporuku pošiljki dok ne dobiju povećanje zarade koja bi bila u rangu prosečnih plata. - Sastanak radne grupe i Vlade Srbije održan je u petak i glavna tema je bila povećanje zarade zaposlenima u „Pošti“. Ipak, dogovor još uvek nije postignut, Vladi su potrebni dodatni podaci koji se odnose na raspodelu procenata povećanja zarada, a koje mi sada prikupljamo. Obustava rada traje i trajaće i dalje, sve do ispunjenja naših zahteva - rekao je juče za Kurir Milija Tešić, član tima radnika „Pošte Srbije“ koji učestvuje u pregovorima sa Vladom.

On je napomenuo i da su pregovori radnika sa predstavnicima Vlade trebalo da budu nastavljeni juče u kasnim popodnevnim satima.

Podsetimo, štrajk zaposlenih u „Pošti“ počeo je spontano u ponedeljak prvo u Beogradu, da bi se kasnije proširio na celu Srbiju. Među štrajkačima su, osim šalterskih radnika, i poštari, kuriri, vozači, zaposleni u preradnim centrima, a kao razlog za obustavu rada naveli su male zarade.

Zoran Pavlović iz saveza Samostanog sindikata poštanskih radnika rekao je da prosečna plata zaposlenih u poštama iznosi 36.000 dinara. - Povišice od 10 odsto, koliko je ranije nuđeno, značile bi da povećanje bude između tri i četiri hiljade, što je malo. Cilj je postizanje republičkog proseka, koji iznosi oko 54.000 dinara - rekao je Pavlović za Kurir.

Menadžment „Pošte Srbije“ prethodno je saopštio da je programom poslovanja planirano uvećanje mase zarada za zaposlene za 10 odsto u 2020. godini, kao i isplata zarade iz dobiti iz 2019. u martu sledeće godine. U „Pošti Srbije“ zaposleno je oko 15.000 ljudi, ali nema zvaničnih podataka koliko je poštara u štrajku.

Kurir.rs/ M. V. Foto: Aleksandar Pavlović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track