MLADI U SRBIJI PUNI BRIGA ZA BUDUĆNOST: Rade za male plate, polovina stalno zabrinuta, 7 posto razmišlja o samoubistvu
Ilustracija, Foto: Shutterstock

istraživanje kancelarije un

MLADI U SRBIJI PUNI BRIGA ZA BUDUĆNOST: Rade za male plate, polovina stalno zabrinuta, 7 posto razmišlja o samoubistvu

Društvo -

BEOGRAD - Mladi u Srbiji imaju 20 odsto niže mesečne zarade, osam od deset prima zaradu koja je niža od republičkog proseka, dok petina mesečno zarađuje manje od minimalne zarade, navedeno je u izveštaju o pravima mladih u Srbiji, iza kojeg stoji Kancelarija UN u Srbiji.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija (UN) u Srbiji Fransoaz Žakob istakla je da UN godinama radi sa mladima u Srbiji i da je jedan od razloga zašto su podržali ovo istraživanje to što verodostojno pokazuje stanje mladih.

"Kroz rad ovde uvideli smo neke alarmantne podatke, zato smo se uključili u ovo istraživanje. Kako bismo shvatili bolje šta se dešava sa mladima u Srbiji, koji su uzroci i šta je neophodno preduzeti. Ono što je pozitivno je to što je Vlada Srbije prepoznala njihove probleme i radi intezivno na tome da ih reši", rekla je Žakob.

V. d. direktora Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije Suzana Paunović, rekla je da je neophodno da se ovaj Izveštaj predstavi na sednici Vladinog saveta koji prati preporuke mehanizama UN i da se sa ovim izveštajem upoznaju lokalne samouprave.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

"Osim toga, bilo bi dobro i da se izveštaj predstavi u Parlamentu i da se narodni poslanici upoznaju sa onim što piše u njemu i mislim da ćemo nakon praznika uspeti to da uradimo. Moj savet je da se to organizuje u saradnji dva skupštinska odbora, Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, i odbora koji se bavi pitanjima socijalne zaštite", rekla je Paunović.

Na predstavljanju izveštaja, osim ekonomskog položaja mladih, prepoznato je i njihovo mentalno zdravlje i stabilnost kao jedno od prioritenih pitanja.

U istraživanju je 45 odsto mladih izjavilo da je konstantno zabrinuto zbog nečega, dok je više od polovine njih navelo da je u protekle dve godine doživelo bar jedan stresni događaj, a više od jednog stresnog događaja iskusilo je 23 odsto učenika.

Osećanje potpune bezvrednosti navodi 12 odsto učenika, dok njih sedam odsto navodi da im se dešava da razmišljaju o prekidanju života.

Podaci romske populacije i drugih marginalizovanih grupa, pokazuju da su oni dodatno ugroženi.

Tu je najveći problem dostupnost zdravstvene zaštite, ali i pitanje ranih brakova, koje naročito pogađa devojčice u romskim naseljima.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Motiv za istraživanje u kojoj meri se u Srbiji ostvaruju ljudska prava mladih leži u rezoluciji Saveta za ljudska prava u kojoj je preporuceno državama članicama Ujedinjenih nacija da razmotre probleme sa kojima se mladi susreću, a u cilju potpunog ostvarivanja ljudskih prava mladih, kao i da podele primere najboljih praksi koje su razvile u radu na realizaciji ljudskih prava mladih.

Izveštaj je, kako je rečeno, predstavljen u nadi da će se široj populaciji teškoće u ostvarivanju prava mladih i da će predstavljati polaznu osnovu za ostvarenje dijaloga o problemima sa kojima se mladi susreću.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track