Usvojen budžet Novog Sada za iduću godinu: Deca u vrtićima o trošku grada
Foto: N. Karlić

Usvojen budžet Novog Sada za iduću godinu: Deca u vrtićima o trošku grada

Društvo -

Za finansiranje punog iznosa boravka 16.500 mališana u objektima PU „Radosno detinjstvo“ biće izdvojeno 613,7 miliona dinara.

ODBORNICI novosadske Skupštine grada odlučili su u četvrtak, 12. decembra, ubedljivom većinom glasova, da planirani iznos gradskog budžeta za iduću godinu bude 29,13 milijardi dinara a kao jedna od najbitnijih stavki te odluke jeste da Grad finansira u punom iznosu boravak dece u vrtićima Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“.

Za realizaciju te odluke iz gradske kase će od 1. januara biti izdvojeno oko 613,7 miliona dinara.

- Posebno sam ponosan na tu odluku. Novi Sad je prvi među našim velikim gradovima koji se odlučio na takvu meru podrške roditeljima s decom – izjavio je gradonačelnik Miloš Vučević ocenivši da je takva odluka omogućena pre svega razvojem grada u proteklom periodu, zahvaljujući dolasku niza velikih investitora, otvaranju fabrika, većem zapošljavanju i boljem stanju budžeta.

Istovremeno, kako je dodao, povećan je iznos gradske subvencije za boravak u privatnim vrtićima na 300 miliona dinara, tako da će iduće godine tom podsticajnom merom biti obuhvaćeno 3.000 mališana, odnosno 200 više nego u ovoj.

Vučević je odbacio primedbe opozicije da je ta odluka predizborni potez vladajuće SNS, naglasivši da bi on, da je takva ocena tačna, tu odluku najavio 1. marta a ne sad.

Gradonačelnik smatra da je novi gradski budžet u isto vreme „socijalno odgovoran i razvojan“, potkrepljujući to podacima prema kojima su izdaci za socijalna davanja dostigli ukupnog 20 odsto budžetskog iznosa dok ukupna kapitalna ulaganja čine 34,2 procenta ukupnog obima grdske kase.

Odbornici opozicije, u prvom redu iz SRS i DJB, glasali su protiv predloga novog budžeta jer, kako su naveli u raspravi, uprkos tome što je reč o do sada najvećem novosadskom budžetu po obimu, nema na pomolu velikih investicionih projekata čija realizacija omogućuje brži razvoj grada. Smatraju i da nisu planirana dovoljna izdvajanja za socijalnu zaštitu, kulturu, putnu privredu i druge oblasti.

INVESTICIJE

GRADONAČELNIK je najavio skori dolazak u Novi Sad još dva velika investitora, po jednog iz Japana i Nemačke, kao i otvaranje novog logističkog centra, takođe jedne strane kompanije. - Dobili smo i ponudu od jedne kompanije da od grada otkupi ceo kompleks Radne zone „Sever 4“. Razmatramo sve te mogućnosti i očekujemo nova radna mesta – rekao je Vučević.

Kurir.rs/Novosti.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track