POČELA SLAVSKA EUFORIJA NA PIJACAMA: Pomama za ribom, za cenu niko ne pita
Foto: Kurir/Milica Vujović

UOČI NIKOLJDANA

POČELA SLAVSKA EUFORIJA NA PIJACAMA: Pomama za ribom, za cenu niko ne pita

Društvo -

Trpeza: Ribarnice su krcate i ponudom i kupcima, a pored skuše, oslića i pastrmke, najtraženiji je dimljeni šaran, čija se cena kreće od 1.250 do 1.500 dinara za kilogram

Pripreme za najveću srpsku slavu Nikoljdan polako se privode kraju, ribarnice su krcate morskim i rečnim vrstama, nudi se i sveža i spremljena riba, a redovi kupaca ispred rafova ne smanjuju se ni dva dana uoči slavlja.

U ovo su se uverili reporteri Kurira koji su juče obišli pijace i proverili ponudu, cenu, ali i potražnju za ribljim mesom. Gužve koje se u ribarnicama i prodavnicama posne hrane stvaraju svedoče o povećanoj potražnji za ovim namirnicama, ali i da su kupci zadovoljni bogatom ponudom. Kažu da je za dobru posnu slavsku trpezu potrebno više različitih vrsta ribe, kao i da su cene slične kao i prethodnih godina.

foto: Kurir

Nema neradnih dana

Prodavci ističu da je kupovina za slavu počela početkom meseca, ali se intenzitet ni sada ne smanjuje. Zbog povećane potražnje, mnogi prodavci odlučili su da i u ponedeljak, iako je pijačni neradni dan, otvore radnje. - Građani masovno kupuju, najviše šarana, oslića, pastrmku i skušu, dok morski plodovi u našoj zemlji nisu toliko popularni. Srećni smo zbog dobre prodaje a kupci su zadovoljni, pa se rado i vraćaju po još koji kilogram - kaže jedan prodavac u ribarnici.

On ističe i da cene sveže ribe variraju u zavisnosti od vrste, ali da su uglavnom iste kao prethodnih godina.

Cene kao lane

- U ribarnicama se mogu naći desetine vrsta ribe, i to sveže, zamrznute, pečene i dimljene. Cene su iste kao prošle godine, a postoje i slavske akcije koje pojedine ribarnice još danas i sutra nude - rekao je prodavac, koji ističe da se za Svetog Nikolu prodaja uvek poveća i za 50 odsto.

Iako su najprodavanije vrste ribe u nižem i srednjem cenovnom rangu, prodavci imaju ponudu i za one s nešto dubljim džepom, pa se na tezgama može videti smuđ, za koji po kilogramu treba izdvojiti oko 1.000 dinara, a losos košta čak 2.200 dinara po kilogramu. Takođe, u mnogim radnjama riba se i uslužno peče, što košta od 100 do 150 dinara po kilogramu. Jedna od najtraženijih ponuda za Svetog Nikolu je dimljeni šaran, čija se cena kreće u rasponu od 1.250 do 1.500 dinara za kilogram.

Pored ribe, povećana je i prodaja pasulja, pšenice, pirinča, ajvara i zimnice. Cena pasulja po kilogramu iznosi od 300 do 350 dinara, dok je makedonski tetovac duplo skuplji. Pšenica se prodaje za oko 100 dinara po kilogramu, pirinač, u zavisnosti od vrste, od 120 do 350, domaća tegla ajvara staje od 450 do 700 dinara, a onaj u marketima se može naći i po nešto nižoj ceni - od 200 pa do 700 dinara. Biljni sirevi koštaju oko 250 dinara za kilogram, a cena oraha kreće se između 700 i 1.100 dinara.

Kurir.rs/ Milica Vujović Foto:Milica Vujović

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track