JABUKA IZ SRBIJE ZABRANJENO VOĆE U EU! NOVO PRAVILO ZA PUTOVANJE: Evo koje voćke je dozvoljeno imati u prtljagu
Foto: Shutterstock

stupilo na snagu 14. decembra

JABUKA IZ SRBIJE ZABRANJENO VOĆE U EU! NOVO PRAVILO ZA PUTOVANJE: Evo koje voćke je dozvoljeno imati u prtljagu

Društvo -

Putnici iz Srbije u ličnom prtljagu na teritoriju Evropske unije bez fitosanitarnih sertifikata od 14. decembra mogu unositi samo plodove banane, ananasa, kokosa, urmi i malajskog drveta Durio zibethinus, dok u Mađarsku bez "papira" mogu nositi do pet kilograma voća i povrća, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U skladu sa novim EU propisima o uspostavljanju novog režima zdravlja bilja na njihovoj teritoriji sve vrste regulisanog bilja i biljnih proizvoda, uključujući voće i povrće u ličnom prtljagu putnika iz svih trećih zemalja, pa i Srbije, zabranjeni su za unošenje na teritoriju EU - osim ako je za njih izdat fitosanitarni sertifikat, podseća ministarstvo.

Ministarstvo je saopštilo da je evropskim propisima precizirano da se zabrana neće odnositi na male količine bilja i biljnih proizvoda koje EK bude utvrdila u skladu sa posebnim procedurama.

Voće i povrće do pet kilograma u ličnom prtljagu putnici će ipak moći da unesu u Mađarsku samo preko graničnih prelaza, jer su nadležni organi te članice EU odlučili da, za sada, za tu količinu fitosanitarni sertifikat nije potreban.

"Do donošenja novih EU propisa koji će definisati izuzeća u skladu sa procenjenim rizikom u pogledu malih 'količina', molimo građane da poštuju ovu odluku Evropske komisije prilikom prelaska granice sa drugim zemljama EU", apelovalo je Ministarstvo poljoprivrede.

Fitosanitarne preglede pošiljaka bilja i biljnih proizvoda i izdavanje fitosanitarnih sertifikata na području Republike Srbije obavljaju Poljoprivredne stručne i savetodavne službe (PŠS) čiji kontakti su na sajtu Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, pa im se građani mogu obratiti, navodi se u saopštenju.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track