MILO UMISLIO DA JE BOG, NE DAMO MU SRPSKE SVETINJE! Jasna poruka srpske crkve i naroda u Nikšiću za Đukanovića!
Foto: AP/Risto Božović, Screenshot

Sabor

MILO UMISLIO DA JE BOG, NE DAMO MU SRPSKE SVETINJE! Jasna poruka srpske crkve i naroda u Nikšiću za Đukanovića!

Društvo -

Vlast u Crnoj Gori hoće na mesto Boga da postavi sebe i partijsku državu i zato poriče Boga i gazi naša prava, poručeno je juče u proglasu sa Crkveno-narodnog sabora u Nikšiću.

Skup su organizovale Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka zbog namere vlasti i predsednika Crne Gore Mila Đukanovića da usvoji zakon o slobodi veroispovesti, koji ugrožava više od 650 hramova SPC u toj zemlji.

U proglasu se ocenjuje da je reč o „zakonu protiv pravoslavlja u Crnoj Gori“, da se njime ozakonjuje diskriminacija SPC i da se sprema otimanje hramova, grobova i pljačka crkvene imovine SPC. Na skupu, pod nazivom „Muž je branič žene i deteta, narod branič crkve i plemena“, prisustvovalo je više hiljada vernika, a za ovu priliku su u Crkvu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću donete mošti ovog sveca iz manastira Ostrog.

foto: RTRS

Podsetimo, vlada Crne Gore je usvojila tekst Zakona o slobodi veroispovesti, koji podrazumeva da sve verske zajednice moraju da dokažu da su pre 1918. bile vlasnice crkvene imovine, inače će im ona biti oduzeta. Zakon bi 26. decembra trebalo da se nađe pred poslanicima, mada je pre dva dana pravna služba crnogorske skupštine okarakterisala predloženi zakon kao neustavan. - Ovi savremeni bezumnici hoće da otmu hramove za sebe. Ni Turci nisu radili što ovi bezbožnici žele. Da otmu crkve i daju ih sektama. Ova grupa bogataša, bivših titoista, opljačkala je sva preduzeća, a sada hoće i hramove. Neće moći - poručio je juče mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Okupljenima na saboru u Nikšiću pročitana su pisma podrške koja su uputili vaseljenski patrijarh, Sinod Ruske pravoslavne crkve, Ukrajinska pravoslavna crkva, monaštvo manastira Hilandara i papa Franja.

Sveštenicima Eparhije mileševske i vernicima iz RS juče nije bio dozvoljen ulazak u Crnu Goru, a sa graničnog prelaza vraćeni su i srpski kik-bokseri.

Milo optužio SPC

NEZAKONITO SVETOGRĐE

foto: EPA

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović i dalje tvrdi da se spornim zakonom ne otima imovina SPC, ali je i ocenio da je sporan pokušaj, kako je rekao, ucene nezavisne i evropske Crne Gore od strane velikosrpskog nacionalizma. On je ocenio i da je svetogrđe iznošenje moštiju Svetog Vasilija Ostroškog na skupu u Nikšiću, te da je to „ruganje sa svetinjom“ i u suprotnosti je sa zakonima države Crne Gore.

Daka Davidović

DAO PODRŠKU

foto: Printscreen Vjesti Online

Saboru je prisustvovao i biznismen Miodrag Daka Davidović, koji je poručio da „ko je izostao sa ovog skupa, bolje da se ni rađao nije“. Na Davidovića je nedavno pucano iz snajpera u Beogradu dok je bio u društvu s vladikom budimljansko-nikšićkim Joanikijem.

Kurir.rs/ Mina Branković Foto: AP/Risto Božović, Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track