ZAPOSLENI U KLINIČKOM CENTRU SRBIJE APELUJU: Male su nam plate i trpimo mobing
Foto: Kurir

ŠTRAJK

ZAPOSLENI U KLINIČKOM CENTRU SRBIJE APELUJU: Male su nam plate i trpimo mobing

Društvo -

Žale se na loše uslove rada, manjak lekara i tehničara, neplaćen prekovremeni rad

Loši uslovi rada u Kliničkom centru Srbije (KCS), manjak lekara i tehničara, male plate, neplaćen prekovremeni rad, ali i rad na poslovima koji nisu u sklopu radnog mesta zaposlenog bili su glavni razlozi za jučerašnji štrajk upozorenja Novog sindikata KCS ispred upravne zgrade te ustanove.

Živorad Mrkić, predsednik tog sindikata, kazao je da „odmah posle štrajka ide na pregovore s predstavnicima Ministarstva zdravlja i menadžmenta KCS“ i da veruje da će oni trajati nekoliko dana.

- Ukoliko se problemi ne reše, počećemo štrajk u punom kapacitetu u januaru. To ne bi odgovaralo nijednoj strani i zato se nadamo da će biti zdravog razuma - poručio je on.

Mrkić je dodao da ovim štrajkom upozorenja medicinari traže preduzimanje hitnih mera za kadrovsko popunjavanje i povećanje broja zaposlenih u KCS.

- Sada imamo kadrovsku katastrofu. Pacijenti još ne trpe jer jedna osoba radi za njih četiri. Osim toga, trpimo pretnje i pritiske, mobing - objasnio je on i dodao da zaposleni zahtevaju isplatu stimulacija svim radnicima u KCS, povećanje zarada svim grupacijama zaposlenih u KCS, plaćanje prekovremenog rada, noćnog rada i rada nedeljom, striktno poštovanje Zakona o radu.

Koliko je loše, odslikava priča zaposlene koja je želela da ostane anonimna. - Plata mi je 27.000 dinara, sa dežurstvima 30.000. Nekada nas je na odeljenju bilo 27 zaposlenih, sada jedva 20. Radimo non-stop. Ne možemo da izdržimo više - rekla je ona.

Kurir.rs/ R. B. Foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track