PROSEK PLATA ZA OKTOBAR: Piloti zarade po 1.500 evra mesečno
Foto: Shutter

RZS

PROSEK PLATA ZA OKTOBAR: Piloti zarade po 1.500 evra mesečno

Društvo -

Najniže plate imaju konobari i radnici u pekarama, koji prime oko 32.223 dinara

Najveću platu u Srbiji u oktobru su primili zaposleni u sektoru vazdušnog saobraćaja, i to u neto iznosu od 181.381 dinar, što je oko 1.500 evra.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), po visini primanja slede ih zaposleni u sektoru eksploatacije sirove nafte i prirodnog gasa, kao i oni koji pružaju usluge u rudarstvu, a koji su zaradili prosečno oko 140.000 dinara. Programeri i konsultanti u IT sektoru u oktobru su u proseku primali oko 126.000 dinara, a za njima slede zaposleni koji rade u sektorima finansija i osiguranja, informisanja i komunikacija, snabdevanja strujom, gasom i parom, zaposleni u duvanskoj industriji...

Prema ovim podacima, najniže plate imaju konobari, radnici u pekarama, hamburgerijama i slično, koji su mesečno primili oko 32.223 dinara. Plate onih koji rade u sektoru zdravstvene i socijalne zaštite prosečno su bile oko 54.000 dinara. Kada je reč o prosečnoj zaradi po gradovima i opštinama, najveća primanja imali su zaposleni sa prebivalištem u beogradskoj opštini Vračar, čije plate su u oktobru iznosile nešto više od 90.000 dinara, dok je prosek za ceo region Beograda 67.714 dinara.

Inače, prosečna neto plata u Srbiji za oktobar iznosila je 55.065 dinara, što je realno više za 9,2 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.

Kurir.rs/ Foto: Shutter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track