PROTOJEREJ-STAVROFOR DŽOMIĆ: Ovo u CG je probni balon za Kosovo i Metohiju!
Foto: Printscreen

VEĆ POSTOJI PRIPREMLJEN DOKUMENT

PROTOJEREJ-STAVROFOR DŽOMIĆ: Ovo u CG je probni balon za Kosovo i Metohiju!

Društvo -

Kada se prvi put pojavio Nacrt Zakona o slobodi veroiposvesti u Crnoj Gori, 2014/15 godine, istovremeno se pojavio i Nacrt Zakona o kulturnom nasleđu takozvane Republike Kosovo, koji je eksplicitan u tome da je svo arhitektonsko nasleđe, odnosno crkve i manastiri Srpske pravoslavne crkve, postaje svojina tzv. Kosova, izjavio je večeras protojerej-stavrofor Velibor Džomić.

Taj dokument, kaže Džomić, jasno ukazuje u članu šest Nacrta Zakona da sva svojina Srpske pravoslavne crkve pripada takozvanoj državi Kosovo.

"Ne pričamo nešto što nije tačno, sve stoji u tom dokumentu. Apsolutno su osnovane sumnje i bojazni da je ovo sve što se dešava u Crnoj Gori probni balon, koji bi kasnije poslužio kao model, prvenstveno na Kosovu i Metohiji ili u Federaciji Bosne i Hercegovine, Hrvatskoj, a možda i u drugim krajevima", rekao je Džomić u obraćanju na TV Prva.

Zakon o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, donesen pre nekoliko dana u Crnoj Gori, prema njegovim rečima je Zakon "protiv SPC".

foto: Vijesti.me/Luka Zeković

"Nismo to samo mi prepoznali...I onaj ko je pratio skupštinsku raspravu tog dana, a posebno diskusiju pripadnika vladajućih stranaka, mogao je da vidi da je sve upereno protiv SPC", dodaje on.

Kako kaže, Rimokatolička crkva, Jevrejska i Islamska zajednica imaju određene ugovore kojim su regulisali prava u manjoj ili većoj meri i ono što je važno je da se u jednom delu tih odredbi taj zakon tiče i njih.

"Ovde postoji jedna postavka, potpuno neistinita, jedan istorijski falsifikat, da je u Crnoj Gori navodno samo imovina SPC bila u državnoj svojini, a da ostale nisu. Znam da je ranije vršen pritisak da oni koji ne podrže ovo - makar prećute, jer ćeda se primenjuje samo na SPC", naveo je Džomić.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track