EKSPERT ZA BEZBEDNOST REŠIO DILEMU: Evo kako je Berberin vešto izbegavao POTERU danima i zašto je DRUGAČIJI NA SLIKAMA!
Foto: Printscreen

Životić O SLUČAJU KOJI JE UZNEMIRIO SRBIJU

EKSPERT ZA BEZBEDNOST REŠIO DILEMU: Evo kako je Berberin vešto izbegavao POTERU danima i zašto je DRUGAČIJI NA SLIKAMA!

Društvo -

Slučaj "Malčabski berberin" treba da nam bude za nauk. Najveća kazna za otmicu je 15 godina. Što znači da Berberin - manijak i psihopata, izlazi sa robije kada napuni 61 godinu, upozorava ekspert za bezbednost Ilija Životić!

Gostujući na TV Pink Životić navodi da kazna za silovatelje dece mora da bude rigorozna.

- Moramo biti spremni. Naš predlog je da se za otmice maloletnih lica izriče kazna od 40 godina zatvora. Da se na tu kaznu dodaju kazne za teške telesne povrede, izgladnjivanje, psihičku torturu pa da konačna kazna bude 100+. Da se kazna služi u strogom zatvoru, u samici gde se stražari menjaju konstantno. Gde su posete samo kroz staklo bez fizičkog kontakta ikada. Da stražari imaju zabranu da sa takvim zlikovcima ikada progovore jednu reč - objašnjava Životić, koji je i predsednik strukovne organizacije Internacionalna policijska organizacija (IPO Srbija).

Ilija Životić
Ilija Životić foto: Printscreen

Životić se kao roditelj zahvalio pripadnicima MUP, Vojske i ostalih bezbedonosnih službi koji su tragali za otetim detetom i manijakom. Posebna zahvalnost je izrečena i lovcima, radio amaterima i ostalim običnim ljudima koji su pokazali jedinstvo pred ciljem nad ciljevima, pronaći otetu devojčicu i iza sebe ostavili sve međusobne razlike.

foto: Kurir

Odgovarajući na komentare na društvenim mrežama kako je cela priča nameštena, kako uopšte uhapšena osoba nije traženi manijak i slično, Životić uverava da takve kvalifikacije apsolutno ne stoje.

,,Takvi komentari dolaze od osoba koje kao prvo nemaju nikakav osećaj solidarnosti sa porodicom otete Monike i njom samom. Drugo, tu imamo dve grupe, jedna nije školovana za sistem bezbednosti i njihovi komentari se ne mogu smatrati zlonamernim već su plod neadekvatnog obrazovanja koje sa sobom vuče teoriju zavere kao omiljeni odgovor na svako pitanje na koje se ne zna odgovor. Druga grupa su oni koji su po mom mišljenju zaista zlonamerni i ovu tešku situaciju koriste u dnevno političke svrhe. Pri tome ne vodeći ponavljam računa o osećanjima Monike i njene porodice. Potraga jeste dugo trajala, ali ako se uzme u obzir da je počinilac bolje poznavao teren od policije iz drugih krajeva Srbije, da je bio spremio verovatno nekoliko skrovišta unapred, da je imao više sati prednosti pa čak i cela 2 dana dok potraga nije uzela pun kapacitet, da na tih 180 kilometara kvadratnih postoji više hiljada objekata koje je trebalo pregledati, više hiljada šahti, bunara, jaruga lovačkih kućica i zaklona moramo biti realni i reći da je ovo optimalno vreme trajanja. Ukoliko se pogledaju neke otmice u zapadnim, mnogo razvijenim zemljama videćemo da su potrage trajale i mnogo, mnogo duže, da mnogi počinioci nisu ni nađeni iako te zemlje imaju mnogo više policajaca, napredniju tehnologiju itd - dodaje Životić.

- Govoreći o razlici lika na fotografijama, Životić je rekao da su u pitanju fotografije iz različitih vremenskih perioda, sa kilažom koja se razlikuje minimu 10 kilograma, dužinom kose od zasigurno 20 dana što mi koji se često šišamo kratko najbolje znamo šta znači, različitim uglovima snimanja i psihološkom stanju osobe koja je na fotografiji. Na jednoj opušteno pije pivo sa osmehom u društvu a na drugoj je nakon više od 15 dana smrzavanja, gladi, i potrage. Jednostavno uporedite vašu sliku iz lične karte sa nekom sa porodičnog ručka pa ćete videti moć manipulacije objektiva.Takođe zakonom se mora urediti obaveza firmi gde se ovakvi zlikovci zaposle posle robije jer je neko preporučio resocijalizaciju koja po nama ne postoji za pedofile i manijake, da ta firma pod pretnjom zatvaranja i kazne zatvora od jedne godine za odgovorno lice mora da odmah obavesti područnu policijsku stanicu ukoliko se ovakav zliovac ne pojavi na poslu pod bilo kojim izgovorom sa tolerancijom 45 minuta. Da kada neko kao što su ovde roditelji prijavili njegov nestanak, da se za takvom osobom mora tragati preko specijalizovanih timova a ne da to spada u nadležnost lokalne stanice policije. Kasno je aktivirati medije kada već nestane neko dete. Registar pedofila mora biti javan, moramo znati kada je neko od njih nedostupan organima zakona. Jer dečiji život nema cenu - zaključuje Ilija Životić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track