USPEH: Srbija zaradila 3,6 miliona evra od božićnih ukrasa
Foto: Shutterstock

Šansa: PODACI KOJI ĆE NAS SVE OBRADOVATi

USPEH: Srbija zaradila 3,6 miliona evra od božićnih ukrasa

Društvo -

Uspeh... Naša zemlja u samom vrhu u regionu po izvozu prazničnih korpica i čestitki, a najviše te robe odlazi u Austriju

Od izvoza božićnih ukrasa, korpica, čestitki, odeće i raznoraznih drangulija posvećenih Božiću Srbija poslednjih nekoliko godina godišnje zaradi između tri i devet miliona evra.

Prema poslednjim podacima Svetske trgovinske organizacije, Srbija je u 2018. godini od božićnih proizvoda zaradila 4,7 miliona evra, a za 10 meseci prošle godine izvezla je božićnih džidža-bidža u vrednosti od 3,6 miliona evra, pokazuju podaci Svetske trgovinske organizacije.

Najbolji u regionu

Iako je daleko iza najvećih svetskih izvoznika poput Kine, koja godišnje od izvoza božićnih i novogodišnjih proizvoda zaradi 3,5 milijardi evra, Srbija je po izvozu ovih proizvoda ispred svih susednih zemalja.

foto: Shutterstock

- Božićni proizvodi, ne računajući sveće i električno osvetljenje, učestvovali su sa 4,5 milijardi evra u svetskoj trgovini u 2018. Vrednost izvoza je više nego udvostručena u odnosu na 2008. Kina dominira svetskim izvozom i povećala je udeo sa 62,5 odsto u 2008. na 79,3 odsto u 2018. godini. Pošto božićni proizvodi gotovo u celini idu u Austriju, verovatno je reč o nekoj austrijskoj firmi koja koristi Srbiju za proizvodnju ovih proizvoda. Sa izvozom vrednim 4,7 miliona evra Srbija je bila rangirana kao 29. u svetu i bila je ispred svih zemalja sa kojima se graniči - kaže za Kurir ekonomista Miroslav Zdravković, urednik portala Makroekonomija.org.

foto: Kurir

Povećanje izvoza

Zdravković dodaje da je Srbija u deset meseci 2019. smanjila vrednost izvoza za pet procenata, ali očekuje da je u poslednja dva meseca prošle godine nadoknadila ovaj pad.

foto: Kurir

- Posebno usled povećanja izvoza u oktobru jer je registrovan i izvoz u Poljsku, Rumuniju, Mađarsku, Hrvatsku i druge zemlje - ističe Zdravković. Najveći svetski uvoznici božićnih proizvoda su SAD (51,3% svetskog uvoza), UK, Kanada, Nemačka i Holandija.

Kurir.rs/Slavica Tomčić/Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track