ODLUČENO! HOLANDIJA SE U SRBIJI NEĆE ZVATI NIZOZEMSKA Uprkos promeni naziva, evo zašto nećete morati da ih zovete tako
Foto: Profimedia

izazvalo puno reakcija

ODLUČENO! HOLANDIJA SE U SRBIJI NEĆE ZVATI NIZOZEMSKA Uprkos promeni naziva, evo zašto nećete morati da ih zovete tako

Društvo -

Odbor za standardizaciju srpskog jezika zauzeo je danas zvaničan stav da se u Srbiji i dalje upotrebljava naziv Holandija, iako je ta evropska kraljevina odlučila da od 1. januara koristi isključivo svoje pravo ime Nizozemska.

Predsednik Odbora prof. dr. Sreto Tanasić kazao je za N1 da je preporuka da se ostane pri nazivu Holandija "već ustaljena u Srbiji i da to nije nikakav presedan, jer već postoji niz primera poput Nemačke, Grčke, Finske ili Japana, države koje imaju sasvim drugačije nazive."

"Kada neki termin uđe u jezik, pritom ne mislimo samo na nazive država, ne postoji valjan razlog da se menja. Nemamo nikakvu obavezu da prenosimo originalni naziv, uostalom niko to od nas nije ni tražio", izjavio je Tanasić, zaključujući da treba nastaviti sa postojećom praksom i tradicijom.

U prilog preporuci Odbora ide i stav ambasade ove države, čiji su zvaničnici istakli da se "izmena naziva odnosi na brending, a ne na promenu imena."

"Ovo je interna odluka Holandije o tome kako će se predstavljati i ne bi trebalo da utiče na to kako će se zemlja zvati na kojem jeziku", navodi se u odgovoru koji je iz diplomatskog predstavništva Holandije dostavljen dnevnom listu Politika.

Odluka da se odbaci "nadimak" Holandija donesena je kako bi se promenio imidž te zemlje, a vlasti se nadaju da će ovom promenom privući veći broj turista u druge delove zemlje, jer Amsterdam, Harlem i Hag ne mogu da izađu na kraj sa velikim brojem ljudi koji ove centre posećuju svake godine.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja