Najnovije vesti

MINISTAR MLADEN ŠARČEVIĆ ZA KURIR O VELIKOJ MATURI: Od 2022. upis na fakultet s maturom, za testiranje 4 miliona evra
Foto: Dragana Udovičić

Novine

MINISTAR MLADEN ŠARČEVIĆ ZA KURIR O VELIKOJ MATURI: Od 2022. upis na fakultet s maturom, za testiranje 4 miliona evra

Društvo

Promene: Srednjoškolci će za dve godine početi sa polaganjem velike mature, koja će zameniti prijemne ispite za fakultete

U junu 2022. biće prva velika matura u gimnazijama i srednjim stručnim školama, čime će prijemni ispiti na fakultetima otići u istoriju u toj školskoj 2022/2023, izjavio je za Kurir ministar prosvete Mladen Šarčević.

On je naglasio da je put do uvođenja velike mature i izbacivanja prijemnih dug i težak, te da je Ministarstvo prosvete procenilo da će dve godine biti dovoljne za pripreme.

- Četiri miliona evra iz IPA fondova EU su projektovana za pripreme za uvođenje mature kao modela kojim se završava i ocenjuje rad srednje škole i gimnazije i prolazi na visoko obrazovanje. To ćemo uraditi pilot-projektima, odnosno izradom testova, jer mora da se prođe kroz razne modele i probe kako bi se našlo najbolje rešenje. I upravo zato ćemo tokom ove dve predstojeće godine sve istestirati - objašnjava Šarčević.

Uvodi novine... Mladen Šarčević
Uvodi novine... Mladen Šarčevićfoto: Ana Paunković

On dodaje da su generacije koje su počele školovanje po reformskom kursu tek sada u drugoj godini gimnazije ili srednje stručne škole, te da se uvođenje velike mature ne može sprovesti tek tako. - Negde na jesen ćemo krenuti s probama, odnosno s tim pilot-testovima. Verovatno je da će to biti u novembru, pa da vidimo kako te generacije, koje su uslovno da kažem nezavisne, jer su pre dve godine krenule s nastavom po reformskom kursu, reaguju - naglašava Šarčević.

Ministar je naveo i da bi trebalo da veliki maturski ispit traje četiri sata. - Test bi trebalo da ima 40 zadataka, i to tako postavljenih da 10 bude sa osnovnog nivoa, 20 sa srednjeg i još 10 sa naprednog - kaže Šarčević i ponavlja da je veliki posao pred njegovim resorom, jer treba uraditi i uvesti nešto što je, recimo, Slovenija uvela još pre 15 godina, a Hrvatska pre deset.

Novine očekuju i male maturante

DIGITALNO PREGLEDANJE SVIH TESTOVA

Podsećamo, ministar je nedavno za Kurir izjavio da i male maturante očekuju novine, a jedna od njih svakako je i digitalno pregledanje testova, koje će se vršiti pomoću specijalnog softvera u skening centru u novom delu prestonice.

- Fakultet organizacionih nauka radi na izradi softvera koji ćemo koristiti za ocenjivanje završnih ispita. Nakon završnog testa, odnosno mature, popunjeni testovi će obezbeđenim kombijima stizati u školske uprave, gde će se skenirati i slati na Novi Beograd, gde će biti skening centar - rekao je ministar. On je dodao da će se kombiji, u cilju dodatnog obezbeđenja, zaključavati i otključavati pomoću šifre. Takođe, istakao je i da se zadaci više neće štampati u komercijalnim štamparijama.

Kurir.rs/ J. S. Spasić  Foto: Dragana Udovičić

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...