PRAVOSLAVNA NOVA SLAVILA SE I U BEČU: Održan Srpski novogodišnji koncert, nastupila Dragana del Monako
Foto: Zorana Jevtić

Nova godina po Julijanskom kalendaru proslavljena je i u Austriji

PRAVOSLAVNA NOVA SLAVILA SE I U BEČU: Održan Srpski novogodišnji koncert, nastupila Dragana del Monako

Društvo -

BEČ - Nova godina po Julijanskom kalendaru proslavljena je i u Austriji, a u Beču je organizovan tradicionalni Novogodišnji koncert.

Srpsko kulturno-prosvjetno društvo "Prosvjeta", deveti put zaredom, organizovalo je "Srpski novogodišnji koncert", a ove godine, zvezda koncerta bila je operska diva, mecosopran Dragana del Monako.

Koncertu su prisustvovali ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić, poslanik Slobodarske partije Austrije (FPO) u bečkoj skupštini Nemanja Damnjanović, član bečke vlade Maksimilian Kraus, predstavnik Narodne partije Austrije (OVP) Zoran Ilić.

Predsednik SPKD "Prosvjeta" u Austriji Srđan Mijalković objasnio je da će prihodi sa koncerta biti prosleđeni deci Prosvjetine škole, koja već sedam godina funkcioniše u Beču, koju odbor Društva sa mnogo napora, i nažalost samostalno, sa premalo podrške matice i dijaspore, uspešno održava.

"Ta škola je vrlo važna i za Prosvjetu, za bečke Srbe i Srbe u Austriji, jer se bori protiv nametnutog veštačkog jezika koji se nudi u školama "BKS"(bosansko-hrvatsko-srpski)", podvlači on.

Po već učestaloj tradiciji Novogodišnji koncert otvorio je " Mali hor " Prosvjete, sa prigodnim pesmama na srpskom i nemačkom jeziku.

Glavna zvezda večeri Novogodišnjeg koncerta bila je svakako Dragan del Monako, koju je na klaviru pratila Nataša Veljković.

Takođe u programu nastupio je i violončelista Miloš Stosiek i Nataša Veljković koji su izveli dela velikih svetskih kompozitora klasične muzike, kao i pevači Jelena Krstić i Aleksandar Simić.

Ova tradicionalna manifestacija zauzima sve važnije mesto u kulturnoj ponudi Beča, a svakako predstavlja jedinstven i uspešan način da se brojna srpska zajednica u ovoj evropskoj metropoli pozitivno promoviše i pokaže svoje kulturne vrednosti.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Arhivska fotografija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track