NOĆAS SE SLAVILO ŠIROM SRBIJE I SRPSKE: Nova godina dočekana uz molebane, trubače i vatromet (FOTO)
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Nova godina po julijanskom kalendaru

NOĆAS SE SLAVILO ŠIROM SRBIJE I SRPSKE: Nova godina dočekana uz molebane, trubače i vatromet (FOTO)

Srbija -

BEOGRAD - Koncertima na otvorenom, uz trubače i vatromete, Srpska nova godina slavila se noćas širom Srbije i Republike Srpske.

Kod Hrama Svetog Save u Beogradu održana je moleban za Srbe na Kosovu i Metohiji i u Crnoj Gori, a u ponoć je nebo dan prestonicom obasjao blještavi vatromet.

1 / 9 Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Novu godinu po julijanskom kalendaru Beograđani i gosti prestonice dočekali su na otvorenom, ali i u mnogobrojnim kafićima i restoranima.

U Skadarliji, najpoznatijoj beomskoj četvrti u gradu, restorani su uglavnom bili puni, a gosti se vesele i uživaju uz dobru hranu, tamburaše i trubače.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Požarevljani su pravoslavnu Novu godinu dočekali na Trgu oslobođenja uz Simfonijiski orkestar koji, uz klasične melodije, svira rok hitove i filmsku muziku.

Goste Vrnjačke Banje, koja je prošle godine imala rekordnih milion turističkih noćenja, zabavljaju Stefan Živojinović i Dragana Mirković, a u ponoć je prikazan vatromet.

Surdulica već 11 godina za svoje građane organizuje doček. U 22 sata počeli su da sviraju trubači, a od 23 pevao je Saša Matić. Posle vatrometa u ponoć, organizovano veselje trajalo je do jedan sat.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Kragujevac je posle više godina imao organizovani doček Srpske nove godine, a pored lokalnih bendova nastupili su i Neverne bebe. Zamenik gradonačelnika Kragujevca Ivica Momčilović naglašava da je za prvu rođenu bebu u novogodišnjoj noći lokalna samouprava obezbedila poklon čestitku u iznosu od 100.000 dinara.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Kruševljane je u finišu zabavlja Tropiko bend. U Novom Sadu, evropskoj prestonici kulture 2021, pravoslavna Nova godina slavljena je na čak 50 lokacija sa više od 200 umetnika iz 10 zemalja.

U Jagodini bez tuča i saobraćajki, ali je bilo pijanih

Doček Nove godine po Julijanskom kalendaru u Pomoravskom okrugu prošao je bez tuča, požara i saobaćajnih udesa sa povređenim osobama, izjavila je portparol Policijske uprave u Jagodini Gordana Cvetić.

1 / 4 Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Lekari Sužbe hitne pomoći imali su posla sa alkoholisanim osobama, a troje je u Hitnu službu dovela policija, rekao je direktor Doma zdravlja u Jagodini dr Darko Miletić. Nije bilo teških intoksikacija alkoholom, dodao je Miletić.

Na Gradskim trgovima Novu godinu su dočekali građani Jagodine i Svilajnca. Na trgu u Jagodini, rekli su Tanjugu organizatori, bilo je 8.000 ljudi tog grada i Pomoravlja, a koncert je imao pop folk pevač Aca Lukas.

Program proslave Nove godine po julijanskom kalendaru na KiM počeo je prvo za najmlađe, kada je u podne organizovana "Ulica otvorenog srca". Priredba za najmlađe bila je propraćena izložbom igračaka i različitih rekvizita za mališane i njihove roditelje. Osmeh na licu i radost dece vido se i u Zvečanu, na trećoj po redu akademiji Udruženja roditelja "Podrži me".

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Tom udruženju koje okuplja roditelje dece sa smetnjama u razvoju na prostoru Kosova i Metohije, uručena je novčana pomoć iz Republike Srpske za gradnju Dnevnog centra za 144 dece i mladih sa poteškoćama u razvoju. "Dosad smo utrošili 105.000 evra. Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će njegov kabinet pomoći sa 51.000 evra", kaže Milorad Arlov, predsednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji. Dodao je da je izvesno da će se centar otvoriti na Preobraženje, 19. avgusta.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Dolazak Srpske nove godine uz muzički program slavio se uz vatromet i nastupe muzičara u svim većim srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

Nova godina noćas je dočekana i u mnogim gradovima u Republici Srpskoj.

U Banjaluci je održan koncert u porti Hrama Hrista Spasitelja, a nastupili su ansambl "Veselin Masleša", Gradski tamburaški orkestar i etno-grupa Iskon. Tačno u ponoć počela je molitva.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track