OTVORENO PISMO IZ EVROPE: Energetska zajednica upozorila Srbiju na zagađenje koje prave velika postrojenja
Ilustracija, Foto: Ana Paunković

PRIMENITI PLAN

OTVORENO PISMO IZ EVROPE: Energetska zajednica upozorila Srbiju na zagađenje koje prave velika postrojenja

Društvo -

BEČ - Energetska zajednica upozorila je Srbiju na neadekvatnu primenu Direktive o velikim postrojenjima za sagorevanje.

Srbija se poziva da u roku od dva meseca ograniči emisiju štenih čestica na nivou pojedinačnih postrojenja ili primeni Nacionalni plan za smanjenje emisije.

Sekretarijat Enegretske zajednice uputio je Otvoreno pismo srpskim vlastima kojim ih poziva na punu primenu graničnih vrednosti odnosno Nacionalnog plana za samnjenje emisije štetnih gasova.

"Svako postrojenje mora biti pokriveno jednom od ove dve opcije. Od 16 postojećih velikih postrojenja za sagorevanje 9 su predemet rešavanja ovog spora", navodi se u pismu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA

U Sekretarijatu Energetske zajednice navode da je Srbija 2016. godine odobrila nacrt Direktive za smanjenje emisije kojI do danas nije usvojen.

Dodaje se da slanjem otvorenog pisma Sekretarijat inicira "preliminarnu proceduru kako bi se Srbiji u roku od dva meseca dala "mogućnost da reaguje" na navode o neusklađenosti sa propisima Energetske zajednice.

Srbija je 2006. godine ratifikovala Sporazum o Energetskoj zajednici koji između ostalog podrazumeva usklađivanje emisije pojedinih štetnih materija dobijenih procesom sagorevanja u vazduh.

U slučaju nemogućnosti ispunjavanja uslova iz Sporazuma, Energetska zajednica može, kao poslednju meru, i suspendovati potpisnicu iz članstva.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track