MINISTAR O SKANDALU U NOVOJ PAZOVI: Štetnim pićima nije mesto u školi, to je čist biznis i samovolja direktora
Foto: Ana Paunković, Facebook

Oštro

MINISTAR O SKANDALU U NOVOJ PAZOVI: Štetnim pićima nije mesto u školi, to je čist biznis i samovolja direktora

Društvo -

Ugroženi đaci - Pokrajinska inspekcija mora da sankcioniše odgovorne za postavljanje automata sa kafom, nezdravim grickalicama i energetskim napicima u hodniku OŠ „Sveti Sava“, poručio je Mladen Šarčević za Kurir

Postavljanje automata za kafu, energetska pića i slatkiše u holu OŠ „Sveti Sava“ u Novoj Pazovi predstavlja samovolju direktora i čist biznis, kaže za Kurir ministar prosvete Mladen Šarčević povodom tvrdnji roditelja da je u toj osnovnoj školi bez njihovog odobrenja postavljen automat iz koga deca mogu da kupuju nezdrave namirnice i napitke koji izazivaju dijabetes i psihičku zavisnost.

Podsetimo, Kurir je otkrio da je u holu OŠ „Sveti Sava“ u Novoj Pazovi postavljen automat iz koga mališani mogu da kupe kafu, energetska pića, čaj, slatkiše i grickalice po astronomskim cenama. Ponuđeni proizvodi su i četiri puta skuplji nego u prodavnicama. Najgore od svega je što, kako tvrde roditelji, za postavljanje ovog aparata nisu se konsultovali s roditeljima kojima je najvažnije zdravlje njihove dece.

foto: Facebook Printscreen

Nije u redu

Ministar Šarčević kaže da, što se ovog slučaja tiče, nije nadležno Ministarstvo prosvete, već Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, pa samim tim ne može ništa da preduzme kako bi odgovorni za ovaj propust snosili posledice. - Vojvodina ima autonomiju u obrazovanju 100 odsto i ja sam za njih nevidljiv. Oni imaju svoje sekretare i za ovaj slučaj je nadležna njihova pokrajinska inspekcija. Iako ne mogu ništa da preduzmem, smatram da nije u redu da se u osnovnoj školi postavlja aparat za kafu i slatkiše. Za tako nešto bi odluku trebalo da donese učenička zadruga i Savet roditelja. U ovom slučaju, pošto se nije konsultovalo s roditeljima, reč je o samovolji direktora i o čistom biznisu - jasan je Šarčević i dodaje da je postupak protiv odgovornih za ovaj slučaj na pokrajinskim organima.

Da aparatu sa nezdravim namirnicama nije mesto u jednoj osmoletki, smatra i Tomislav Živanović, predsednik prosvetnog sindikata Nezavisnost.

Kazniti direktora

- U principu, ja sam protiv svega što roditelji ne prihvataju. To je biznis i neće niko da ga se odrekne. Zašto se nešto u školi instalira i zašto gledamo samo privatni biznis bez poštovanja pravila ishrane dece. Pored direktora, odgovornost treba da snosi i školski odbor jer tamo sede i predstavnici roditelja, zaposlenih i lokalne uprave. Ako je školski odbor čist, neka pokrene odgovornost protiv direktora i neka dovedu inspekciju - kaže Živanović.

Nadležni ćute

POKRAJINA I DIREKTOR BEZ ODGOVORA

Odgovore da li će preduzeti nešto protiv rukovodstva OŠ „Sveti Sava“ iz Nove Pazove, potražili smo od pokrajinskog sekretara za obrazovanje Mihalja Njilaša, ali do zatvaranja ovog broja Kurira odgovore nismo dobili. Zbog čega je dozvolio postavljanje automata s nezdravim namirnicama u hodniku osnovne škole pitali smo i direktora OŠ „Sveti Sava“ Strahinju Blagojevića, ali i tu smo ostali uskraćeni za odgovor.

Kurir.rs/ Slavica Tomčić Foto: Ana Paunković, Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track