Najnovije vesti

PLIVALI SU ZA SVOJ NAROD I ZEMLJU: Pripadnici Vojske Srbije u trci za Časni krst širom Srbije (FOTO)
Foto: Ministarstvo Odbrane

BOGOJAVLJANJE

PLIVALI SU ZA SVOJ NAROD I ZEMLJU: Pripadnici Vojske Srbije u trci za Časni krst širom Srbije (FOTO)

Društvo

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, povodom velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja, prisustvovao je danas plivanju za Časni krst u Sremskoj Kamenici i uručio plaketu Nemanji Blagojeviću, koji je među 100 takmičara prvi doplivao do bogojavljenskog krsta.
 

- Danas, svi plivači nisu plivali za sebe, nisu plivali samo zato da pokažu koliko su hrabri i koliko su snažni, plivali su za svoj narod, svoju zemlju, svoju veru. Plivali su i za našu braću na Kosovu i Metohiji, za našu braću u Republici Srpskoj, u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji. Plivali su za našu braću u Crnoj Gori koji bi i ovakav događaj morali da pravdaju i objašnjavaju, koji bi nekome morali da se izvinjavaju, koji bi morali da menjaju ime svoje crkve, ime svoje vere - rekao je ministar Vulin.

1 / 6 Foto: Ministarstvo Odbrane

- Dok god je ovakvih momaka, dok god je ovakvog naroda, Srbi nikada i nigde neće biti sami. I dok je naše države, dok je naše Vlade i našeg predsednika, Srbi nikada neće biti sami. Srbija je izabrala da Srbi nigde i nikada više ne budu sami i ne budu ostavljeni. Zahvaljujem svim plivačima, ali zahvaljujem i svom narodu koji se okupio danas da još jednom potvrdi naš identitet, našu kulturu i religiju, da još jednom kaže da je Srbija bolje mesto za život, da je Srbija dovoljno hrabra, snažna da brine o sebi, ali i da brine o Srbima gde god da žive - poručio je ministar Vulin, pozdravljajući prisutne tradicionalnim bogojavljenskim pozdravom "Bog se javi".

1 / 7 Foto: Ministarstvo Odbrane

Pobednik plivanja za Časni krst u Sremskoj Kamenici dvadesetdvogodišnji Nemanja Blagojević, ističe da mu je veliko zadovoljstvo što je doplivao prvi, a posebno jer prvi put pliva u tom mestu, gde je polaznik Centra za osnovnu policijsku obuku. Nemanja ističe da je do sada nekoliko puta plivao za Časni krst i da je plivanje njegova disciplina, jer je u rodnom gradu Kruševcu godinama trenirao vaterpolo i radio kao spasilac. Plivanju za Časni krst u Sremskoj Kamenici prethodila je Sveta arhijerejska liturgija u Hramu rođenja Presvete Bogorodice u Sremskoj Kamenici, koju su uz Episkopa sremskog Vasilija služili i vojni sveštenici kapetan Đorđe Stojisavljević i kapetan Selimir Vagić. Nakon bogosluženja usledila je i bogojavljenska litija od hrama do Dunava, kojoj su prisustvovali i načelnik Uprave za ljudske resurse brigadni general Savo Iriškić, komandant Prve brigade kopnene vojske brigadni general Zoran Nasković i komandant Rečne flotile kapetan bojnog broda Andrija Andrić.

1 / 14 Foto: Ministarstvo Odbrane

Kao pobedniku plivanja za krst na Savskom jezeru u Beogradu, kadetu treće godine Vojne akademije Đorđu Rackoviću uručeni su Časni krst i pobednički plašt, a podršku Rackoviću pružilo je i 30 kadeta Vojne akademije koji su pre plivanja prisustvovali liturgiji u Hramu Svetog Đorđa na Čukarici i učestvovali u bogojavljenskoj litiji od tog hrama do Savskog jezera.  

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...