SRBIN PLIVAO ZA KRST USRED OSLA! I u norveškim hladnim rekama Srbi misle na svoju zemlju! (FOTO)
Foto: Facebook

tradicija

SRBIN PLIVAO ZA KRST USRED OSLA! I u norveškim hladnim rekama Srbi misle na svoju zemlju! (FOTO)

Društvo -

PROKUPLJE/OSLO - Ivan Stojković ( 42) iz Prokuplja koji već pet godina radi u Oslu, rešio je da u norveškoj reci Akerselva zapliva za Časni krst. On je sam napravio krst, a u realizaciji ideje pomogao mu je kolega sa posla Rene Sørensen koji je Danac.

Tako je jutros Ivan zaplivao i ponosno iz vode izvadio krst.

- Hteo sam da pošaljem u Srbiju da i u norveškim hladnim rekama Srbi misle na svoju rodnu zemlju, pravoslavlje i poštuju naše praznike. Ovu reku mnogo volim, kao i moja deca koju su skoro bila u poseti - kazao nam je Ivan.

Sve je to ispratio njegov kolega, koji je fasciniran srpskom tradicijom i običajima.

foto: Facebook

- Ove godine će doći sa mnom u Srbiju, po prvi put. Ja često dolazim kući, uvek kada mogu jer kao dizajner neki deo posla mogu i od kuće da završim - kazao nam je Ivan.

Prokupčani su poznati po tome da umeju i u belom svetu da predstave svoj narod i temperament. Podsećanja radi, u skorije vreme o našim dušama glas su proneli i Irena Ivić Drobnjak, koja je kao vozač autobusa spasila dete, ili Ljubiša Marunović koji je pre dve godine badnjak u svojoj kući u Švajcarskoj dovezao ferarijem, a ove godine harlijem. Ivan se pridružio ovim zaista posebnim Prokupčanima koji gde god da odu, šire glas o nama!

B.R.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track