MOLIĆU SE NA SVETIM MESTIMA ZA SRPSKU DECU: Sulejman prešao u pravoslavlje, a sada pomaže bolesnim mališanima
Foto: Facebook Printscreen

slavi jovanjdan

MOLIĆU SE NA SVETIM MESTIMA ZA SRPSKU DECU: Sulejman prešao u pravoslavlje, a sada pomaže bolesnim mališanima

Društvo -

Dušan Obrenović (22) iz Kosovske Mitrovice, koji je pre tri godine iz islama prešao u pravoslavlje, ili, kako on kaže, vratio se svojoj veri, zajedno sa svojim prijateljem Nemanjom Miljkovićem sprema se da sletećeg leta otputuje na hodočašće u Egipat i obiđe hrišćanske svetinje, ali i prikupi prilog za teško obolelu decu Srbije.

Ovaj mladić, koji se do svoje 19. godine zvao Sulejman Muratović, prema ličnom priznanju odlučio je da se vrati veri svojih predaka, a upravo tada je počeo da se bavi humanitarnim radom.

foto: Printscreen Youtube

- Nakon što mi je otac ispričao da moja porodica vuče korene od srpske dinastije Kotromanić, a da su naše pretke Turci na silu preveli u islam, prešao sam u pravoslavlje. Posle prelaska trpeo sam torturu Albanaca, međutim, uspeo sam da se izborim i sada se spremam da sa drugom Nemanjom prepešačim velike razdaljine na Sinajskoj gori, koje će biti obračunate putem NURDOR-ove aplikacije "pruži korak", kao pomoć za bolesnu decu Srbije - objašnjava Dušan.

Osim što će se moliti na svetim mestima, Obrenović ističe da će na putovanju pokušati da prikupi i dodatni prilog za teško bolesnu decu.

foto: Printscreen Youtube

- Još malo novca nam ostaje da prkupimo za ovo pokloničko i humanitarno putovanje. Dobri ljudi nam se svakodnevno javljau i sigurni smo da ćemo uspešno ispuniti našu misiju. Plan je da u Egipat odemo avionom, a onda ćemo obići Sinajsko poluostvo i Manastir Svete Katarine. Trudićemo se da pešačimo 30 kilometara dnevno kako bismo skupili što više novca za najmlađe - kaže Obrenović.

Mladić uverava da se ne boji putovanja u nepoznato jer ima jaku veru u boga da će sve biti u redu, a najveća satisfakcija su mu osmesi dece kojoj je pomoć neophodna.

Inače, kada je odlučio da postane pravoslavac otac, poreklom iz Brčkog, prihvatio je njegovu odluku, sestra se nije bunila, a majka nije bila oduševljena. Ali, zato jeste Dušan koji je jedva dočekao krštenje, a u pravoslavlje se, kako kaže, zaljubio od malena.

Prezime je uzeo po dinastiji Obrenović, ime po caru Dušanu, a slavu Svetog Jovana. Većina prijatelja iz Kosovske Mitrovice je prihvatila njegovu odluku, ali ima i sugrađana kojima se to nije dopalo.

(Kurir.rs/Alo, N.G./ FOTO: Printscreen Youtube)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track