SPC DANAS OBELEŽAVA VAŽAN JUBILEJ: 10 godina od izbora patrijarha Irineja
Foto: Tanjug/Tanja Valič

svečanost

SPC DANAS OBELEŽAVA VAŽAN JUBILEJ: 10 godina od izbora patrijarha Irineja

Društvo -

Projekcija jednočasovnog dokumentarnog filma, autora prote Pavlovića, koji ilustruje životni put patrijarha Irineja

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva obeležiće danas 10 godina od izbora 45. patrijarha, Irineja, a tim povodom Patrijaršijska Upravna kancelarija organizuje svečanost na kojoj će biti predstavljena fotomonografija "Patrijarh srpski Irinej" i dokumentarni film o njegovom životnom putu.

Fotomonografiju čini 10 tomova u kojima su prikazane aktivnosti poglavara SPC-a za svaku godinu posebno, kazao je za Tanjug prota Stojadin Pavlović, direktor kancelarije i urednik tog kapitalnog dela, koga izdaju Patrijaršijski Upravni odbor i Službeni glasnik.

Prema njegovim rečima, fotografije i tekstovi govore o bogosluženjima patrijarha Irineja, njegovim predsedavanjima telima i organima SPC, prijemima na kojima je bio i koje je organizovao, između ostalog i za ljude iz kulturnog života i diplomatsko-konzularnih predstavništva u Beogradu.

U fotomonografiji predstavljene su i posete patrijarha Irineja drugim eparhijama u otadžbini i rasejanju, kazao je prota Pavlović i dodao da je prikazano i gostoprimstvo koje je patrijarh Irinej ukazao poglavarima sestrinskih pravoslavnih crkava u Beogradu, kao i njegove posete tim crkvama.

Skup će biti i prilika za projekciju jednočasovnog dokumentarnog filma, autora prote Pavlovića, koji ilustruje životni put patrijarha Irineja.

"Pored 10 godina službe na tronu Svetog Save, u filmu se sećamo i 60 godina monaštva Irineja, kao i 45 godina njegove arhijerejske službe", kazao je Pavlović.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track