OD SLEDEĆE ŠKOLSKE GODINE IZBORNI PROGRAMI U PONUDI: Gimnazijalci biraju dva od šest novih predmeta
Foto: Shutterstock

Bez udžbenika

OD SLEDEĆE ŠKOLSKE GODINE IZBORNI PROGRAMI U PONUDI: Gimnazijalci biraju dva od šest novih predmeta

Društvo -

Od naredne školske godine učenike treće godine gimnazije očekuje šest novih izbornih programa, od kojih će birati dva.

Ponuđeni programi su: Primenjene nauke 1, Primenjene nauke 2, Osnove geopolitike, Ekonomija i biznis, Religije i civilizacije, Savremene tehnologije.

U ponudi su još i Obrazovanje za održivi razvoj i Umetnost i dizajn, izborni programi koji su bili u ponudi i prve dve godine.

Programe za koje se đaci odluče u trećoj godini imaće i u četvrtoj. Nastava će biti zastupljena sa po dva časa nedeljno, a za nove programe nisu predviđeni udžbenici.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

- Učenici će birati dva izborna programa. To su četiri časa nedeljno. To jeste opterećenje, ali naglašavam da nije predviđeno da se časovi održavaju u školi, niti je predviđeno da to bude striktno 45 minuta - rekla je zamenica direktora Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja Dejana Milijić Subić.

Dodaje da nastava ne mora da bude u učionici, čak ni u školi, već da je dovoljno da nastavnik da temu koju će đaci da rade u grupama. Učenici će i za izborne programe dobijati brojčane ocene koje ulaze u prosek, a ocena će zavisiti od angažmana đaka, grupnog rada i produkta istraživanja.

Kurir.rs Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track