RASTE PRODAJA KORIŠĆENIH TELEFONA: Srbi bi skupe i fensi mobilne, pa masovno kupuju polovnjake
Foto: Shutterstock

Kurirov potrošač

RASTE PRODAJA KORIŠĆENIH TELEFONA: Srbi bi skupe i fensi mobilne, pa masovno kupuju polovnjake

Društvo -

Prodaja polovnih telefona rapidno raste u svetu, a i Srbija prati taj trend jer je to mnogima način da imaju skup mobilni.

Prema procenama analitičke kuće IDC (International Data Corporation) minulog leta su isporuke polovnih telefona u svetu porasle za 18 odsto u odnosu na isti period 2018, a prošle godine prodato je više od 207 miliona već korišćenih pametnih telefona.

Svetski trend

Analitičari IDC ocenjuju da bi isporuke polovnih telefona u svetu do 2023. mogle dostići 333 miliona komada, a da bi prosečna stopa godišnjeg rasta mogla biti i do 14 odsto. Uzrok rasta prodaje ovih telefona je ušteda pri kupovini, a tako mogu da se nabave popularniji i skupi modeli. Kako se očekuje implementacija 5G mreže, vlasnici počinju da prodaju svoje 4G telefone u očekivanju visokih performansi 5G uređaja. Polovni telefoni su izuzetno popularni i u našoj zemlji. - Kod nas su oni postali vrlo traženi poslednjih godina, ali su gotovo izvan bilo kakve kontrole. Nažalost, mali broj polovnih telefona na našem tržištu je iz Srbije, uglavnom se uvoze. Neki se nabavljaju čak iz Afrike - kaže za Kurir Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

foto: Medija Centar

Jeftinije

Objašnjava da se ljudi često odlučuju da kupe polovne telefone zato što su jeftiniji i tako mogu značajno da uštede. - Brojni su oni koji žele da imaju popularan i skup model telefona, a budući da ne mogu da ga priušte, kupuju njihove polovne verzije, poput ajfona. Upravo to je pospešilo prodaju polovnih uređaja - kaže Papović i upozorava da opasnosti vrebaju sa svih strana kada je reč o kupovini mobilnih telefona: - Većina tih telefona nije legalno uvezena. Sumnjivim telefonima i prodavcima moramo stati na kraj. A potrošaci su kod ovakvih kupovina potpuno nezaštićeni, to je prava mačka u džaku.

Evo zašto su popularni

UPOLA JEFTINIJI

Polovni mobilni kod nas se najviše prodaju putem interneta, a telefoni koji se prodaju za 500 evra kao novi, ovde su 200 evra i manje. Telefon koji košta 900 evra, kao polovan može da se nađe za 400 evra. Većina mobilnih telefona koji su u ponudi imaju bar duplo nižu cenu od novog telefona istog modela. Sve je popularnija i prodaja preko društvenih mreža i nju stručnjaci smatraju najriskantnijom opcijom za kupovinu tih aparat, pošto ne postoji sajt koji posreduje.

Kurir.rs/ N. T. Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track