PREMIJERKA O N1: Napravili ste potpuno lažnu vest da je neko zabranio emitovanje N1! Pravite političku kampanju!
Foto: Profimedia

reakcija

PREMIJERKA O N1: Napravili ste potpuno lažnu vest da je neko zabranio emitovanje N1! Pravite političku kampanju!

Društvo -

Televizija N1 napravila je političku kampanju pred izbore od poslovnog spora dve kompanije, Junajted grupe i Telekoma, rekla je premijerka Ana Brnabić i istakla da je N1 to uradio tako što je netačno predstavio taj spor kao pitanje slobode medija i javnog interesa.

"Vi ( N1) ste napravili potpuno lažnu vest, fejk njuz, da je neko zabranio emitovanje N1 zbog cenzure. I vi znate da to nije tačno", rekla je Brnabić novinaru te televizije koji je tražio od premijerke objašnjenje zašto je rekla da je N1 u političkoj kampanji i zašto se kao predsednica vlade uopšte uključuje u jedan komercijalni spor.

"Umešala sam se tek kada je počela politička kampanja", uzvratila je Brnabić.

Ona je objasnila da je, kada je počeo poslovni spor između Telekoma i Junajted grupe, bila na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu i da nije imala nameru da se meša.

Ali je, ističe premijerka, N1 televizija potom od poslovnog spora dve kompanije napravila pitanje slobode medija i javnog interesa, iako niko iz vlasti, niti Telekoma, nije isključio N1.

"Telekom je molio da dok traje taj razgovor oko ugovora da se nastavi emitovanje uz plaćanje, kao i do tada da bi se svi kanali i dalje emitovali uključujući N1", naglasila je Brnabić.

Istakla je i da taj spor nema nikakve veze sa N1, nego sa veoma gledanim sportskim kanalima.

"Smatram da građani treba da gledaju N1 i apelujem na Junajted grupu da pusti da se emituje N1", navela je premijerka.

Kaže da je Telekom prihvatio cenu, ali ne i sve uslove, kao i da je Junajted grupa izričito naredila Telekomu da ugasi njihove kanale, uključujući i N1.

Uprkos molbi Telekoma, dodaje, Junajted grupa je odlučila da se ti kanali ne emtiju, kao i N1, dok se ne postigne ugovor.

foto: Beta Slobodan Miljević

Brnabić ističe da je to političko pitanje zato što N1 kaže da je tu reč o "ubijanju slobode medija".

Ona je kazala da se Telekom borio da se N1 emituje dok se ne razjasne sve stvari oko novog ugovora i da o tome postoji prepiska između dve kompanije.

Brnabić napominje da je u Telekomovoj ponudi postojao N1 i da je još u julu to rekla u skupštini i da je onda N1 tvrdio da je ona slagala.

"Vi (N1) ste u julu govorili da Telekom ne emituje N1 i da ja govorim neistinu, a danas govorite da je Telekom ukinuo N1. Taj Telekom koji ne emituje N1? Kada ste govorili istinu, u julu ili sada?", zapitala je premijerka.

Ona je još jednom apeovala na Junajted grupu da se sa Telekomom dogovori o novom ugovoru i nastavku emitovanja kanala, jer je to u javnom interesu.

Na pitanje novinara da li apeluje i na Telekom Srbije, Brnabić je rekla da apeluje i na Telekom.

"Ne mogu da prihvatim da postojanje jedne televizije može da uslovi jedan komercijalni ugovor, a to je ono što vi sada radite. Kažete - kakve god mi uslove da postavimo, ako Telekom ne prihvati mi ukidamo N1, a onda ćemo reći da je to ukidanje slobode medija", poručila je Brnabić.

Rekla je da je "Sport klub" taj koji donosi novac i da se o tome tu radi, i zapitala kako je fer da se nudi samo jedan kanal koji je, inače, 38. po gledanosti.

"Dakle, da li je bila istina ono što sam govorila u julu, ili da li je istina ono što ste vi govorili u julu, a to je da sam ja lagala građane u skupštini i da Telekom u svojoj ponudi nema N1, ili je istina da je Telekom sada ukinuo N1, ono što sada govorite? Dve dijametralno suprotne stvari govorite u roku od sedam meseci", zapitala je premijerka.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track