ŠTA TROŠI VIŠE, FRIŽIDER ILI SIJALICE: A +++ najviše štedi struju i vodu, a je li stvarno tako? (ANKETA)
Foto: Profimedia

Ubuduće te oznake moraće da potvrdi i njihov praktičan rad

ŠTA TROŠI VIŠE, FRIŽIDER ILI SIJALICE: A +++ najviše štedi struju i vodu, a je li stvarno tako? (ANKETA)

Društvo -

Ja sam kupio veš-mašinu i za dve godine imam 17 kvarova i reklamirao sam i nikako ne mogu da uspem ne znam šta da radim, rekao je jedan građanin

BEOGRAD - Analize pokazuju da energetski efikasni kućni uređaji štede najmanje pet posto energije, a istovremeno čuvaju životnu sredinu.

Srbija je uz podršku Evropske unije od 1,5 miliona evra, formira laboratoriju koja će proveravati da li su uređaji na našem tržištu i zaista efikasni kako što to piše na njima.

Kućni uređaji označeni su - od "G", što je najniži energetski razred, do "A +++" koji su ekološki i najviše štede struju i vodu. Ubuduće te oznake moraće da potvrdi i njihov praktičan rad, objavio je RTS.

foto: Profimedia

Inspekcijskom kontrolom obuhvaćeno je 12 kategorija uređaja: bojleri, mašine za pranje i sušenje veša, mašine za pranje sudova, frižideri, grejna tela, klima uređaji, televizori, sijalice.

"Sada smo prihvatali zdravo za gotovo ono što jeste od proizvođača stavljeno na taj proizvod", rekao je Miloš Banjac, Ministarstvo rudarstva i energetike

"U slučaju da inspekcija neke države članice Evropske unije utvrdi da neki uređaj nije usaglašen sa propisima, ona putem sistema RAPEKS obaveštava sve tržišne inspekcije svih članica EU i automatski taj proizvod se povlači sa tržišta", naveo je Mirko Đapić, vodeći stručnjak projekta

- Proveru će moći da traže i građani. Ali neki još nisu dovoljno upućeni u značaj energetskih oznaka, i kad kupuju još im je presudna cena uređaja.

Promena najnovije direktive Evropske unije o "Eko dizajnu" rešiće još jednu muku naših građana - na tržištu za kućne uređaje mora biti dovoljno rezernih delova i po isteku garancije.

"Ja sam kupio veš mašinu za dve godine imam 17 kvarova i reklamirao sam i nikako ne mogu da uspem ne znam šta da radim", rekao je jedan građanin.

"Imali smo skoro aferu sa ovim proizvodima koji se kvare po isteku garancije na ovaj način životni vek se produžava što upravo govori ta direktiva o 'Eko dizajnu'", naveo je Miloš Banjac. U Ministrstvu rudarstva i energetike kažu da će ovim projektom omogućiti kontrolu kućnih uređaja od proizvodnje do reciklaže.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track