MEGABRUKA: Mića Jovanović radnicima duguje 24 miliona, a traži da mu vrate dva!
Foto: Dragana Udovičić

Apsurdno: NE PRIMAJU ZARADE, A DUŽNI MEGATRENDU

MEGABRUKA: Mića Jovanović radnicima duguje 24 miliona, a traži da mu vrate dva!

Društvo -

Sramota: Univerzitet Miće Jovanovića, zaposlenima 2018. dugovao oko 203.000 evra za plate, ali je zahtevao od njih da mu vrate pare od službenih putovanja

Dok je univerzitet Megatrend nagomilao profit od vrtoglavih 314 miliona dinara u 2018. svom vlasniku Mići Jovanoviću, iste godine ostao je dužan zaposlenima tri i po plate ukupne vrednosti 23.921.000 dinara.

Da apsurd bude veći, ne samo da radnici nisu dobijali plate i imali zdravstveno osiguranje već je Megatrend od njih tražio i da vrate akontacije za službeni put u iznosu od 1.915.000 dinara!

Ove podatke pokazuje izveštaj nezavisnog revizora, koji je analizirao finansijsko poslovanje Megatrenda u 2018. godini. Ovaj revizorski izveštaj dostupan je na sajtu APR, a u njemu je navedeno da Megatrend u posmatranoj godini nije isplatio zaposlenima plate za deo septembra, kao i ceo oktobar, novembar i decembar. Ukupna vrednost dugovanja na osnovu zarada i naknada zarada i drugih obaveza bila je 23.921.000 dinara, odnosno oko 203.000 evra. Dodaje se da su do 24. aprila 2019. godine dugovanja isplaćena tek delimično.

Crno na belo... Izveštaj revizora
Crno na belo... Izveštaj revizorafoto: Printscreen

Očaj

I dok su radnici bili u očaju i smišljali načine kako da prežive do kraja meseca, univerzitet je istovremeno od njih, kako se vidi u izveštaju revizora, tražio da vrate 1.915.000 dinara, odnosno oko 16.235 evra na ime akontacije koju su dobili za službena putovanja u zemlji! Revizor je, takođe, potvrdio podatke iz finansijskog izveštaja Megatrenda da je 2018. godinu taj univerzitet završio sa neto dobitkom od čak 314 miliona dinara, odnosno oko 2,7 miliona evra, o čemu je Kurir juče pisao.

Inspekcija rada

Ivan Ninić, izvršni direktor Centra za vladavinu prava, kaže za Kurir da je apsurdna situacija da radnici duguju univerzitetu koji ne ispunjava osnovnu obavezu koju ima prema njima - isplatu zarada i doprinosa. - Inspekcija rada bi trebalo dobro da proveri poslovanje Megatrenda, a ovo je slučaj i za poresku inspekciju, koja bi trebalo da utvrdi da li su neki zaposleni na Megatrendu privilegovani u odnosu na druge i dobijaju zarade u kešu. Ostali, koje taj univerzitet pretvara u socijalne slučajeve, pod hitno bi trebalo da pokrenu sudski postupak i traže zaostale zarade sa zateznom kamatom - kaže Ninić.

Agonija zaposlenih na Megatrendu, kako tvrde, traje već dve godine. Univerzitet im je u ovom trenutku dužan oko sedam plata, a odavno nemaju ni zdravstveno osiguranje, pa čak ni oni koji boluju od raka ne mogu da se leče.

Univerzitet Megatrend juče nije odgovorio na pitanja koja smo im uputili mejlom.

Galantno

MIĆI DUŽNA I SUPRUGA

foto: Profimedia

Zanimljivo je i da je univerzitetu Megatrend tokom 2018. godine bila dužna i kompanija „Infiniti ejvijejšen“, koja se bavi avionskim prevozom putnika, a koja je zvanično u vlasništvu Milice Đorđević, supruge Miće Jovanovića. Prema revizorskom izveštaju, na dan 31. decembar 2018. godine, ova kompanija dugovala je Megatrendu 2.585.000 dinara.

Kurir.rs/ Ružica Kantar Foto: Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track