sledeći protest 14. februara u 18 časova

STUDENTI PRAVA ZA OČUVANJE SVETINJA ISPRED CRKVE SVETOG MARKA: Litija do Orašca! Koračaćemo 70 km za srpski narod u CG

Društvo -

BEOGRAD - Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu okupili su se četvrti put ispred crkve Svetog Marka kako bi pružili podršku srpskom narodu u Crnoj Gori i najavili litiju za sledeću nedelju na kojoj će hodati 70 kilometara do Orašca.

Predsednik studentskog kluba na Pravnom fakultetu Nemanja Vučković najavio sledeći protest održan 14. februara u 18 časova ispred Crkve Svetog Marka.

"Tada ćemo nakon skupa krenuti u molitveni hod, litiju do Orašca. Koračaćemo 70 kilometara za srpski narod u Crnoj Gori, a onda ćemo 15. februara na Sretenje u Orašcu imati moleban. Želimo da tom šetnjom poručimo Srbima u Crnoj Gori da nisu sami i da ne odustajemo od borbe", kazao je Vučković.

Prema njegovim rečima, vlast u Srbiji ne čini dovoljno da se reši problem u vezi sa spornim crnogorskim Zakonom o slobodi veroispovesti, zbog čega su pozvali da se to pitanje podigne na međunarodni nivo.

"Tražili smo da se odnosi dve države svedu na konzularni nivo i da se raskine ugovor iz 2014. godine na osnovu kog se u preko 40 srpskih ambasada nalaze i diplomate Mila Djukanovića i da se celo pitanje podigne na međunarodni nivo. Sve to kako bi se inicirala rasprava u Savetu Evrope i Ujedinjenim nacijama, kako bi se govorilo o položaju Srba u Crnoj Gori i o položaju Srpske Pravoslavne Crkve. Režim u Podgorici neprestano ugrožava slobodu veroispovesti, gazi Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i krši međunarodne ugovore", naveo je Vučković.

U prethodnom periodu, inače, studenti su prikupljali potpise za usvajanje "rezolucije o ugroženost Srba i SPC u Crnoj Gori", a Vučkovič kaže da je sakupljeno više od 15.000 potpisa i da će oni biti predati do kraja meseca nadležnim insititucijama.

"Naredne nedelje ćemo krenuti sa istim zahtevima da pravimo okupljanja i u drugim gradovima Srbije", dodao je.

Na skupu je bio i omladinski aktivista Pavele Knežević koji je došao iz Banjaluke i koji je najavio pokretanje sličnih zahteva u Republici Srpskoj.

"Došli smo ovde da podržimo našu braću u Crnoj Gori, a i sve ovde u Beogradu koji se okupljaju svakog petka, jer su digli glas protiv nepravde. Podržavamo inicijative koje su pokrenuli i ne damo svetinje", rekao je Knežević.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track