NAROD I CRKVA JOŠ SLOŽNIJI I ISTRAJNIJI: Litije će biti još masovnije, sporni zakon se mora eliminisati
Foto: Profimedia

Odlučni

NAROD I CRKVA JOŠ SLOŽNIJI I ISTRAJNIJI: Litije će biti još masovnije, sporni zakon se mora eliminisati

Društvo -

Prvi sastanak mitropolita Amfilohija i crnogorskog premijera Duška Markovića nakon usvajanja skandaloznog propisa nije dao rezultat, pa se najavljuju još veći skupovi širom Crne Gore

Litije protiv novog crnogorskog zakona o slobodi veroispovesti biće još masovnije, najavljuju učesnici posle nepostizanja bilo kakvog pomaka na prvom sastanku premijera Crne Gore Duška Markovića i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija. Taj zakon se, kako kažu, mora eliminisati.

Učesnici protestnih šetnji ponovo će se okupljati oko hramova širom Crne Gore i nastaviti borbu do, kako je to SPC saopštila, konačne promene diskriminatornih i neustavnih odredbi zakona usmerenih protiv pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Na ekspertskom nivou

Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović poručuje da se sporni zakon mora „eliminisati“. On kaže da je cilj Crkve bio da se vladi jasno saopšti potreba izmene novog zakona, dok je vlada demonstrirala svoj više puta ponovljeni stav o potrebi dijaloga u vezi s tim aktom.

foto: EPA / Boris Pejović

- I zbilja, tako je i bilo. Episkopi i pravnici naše crkve su detaljno i argumentovano izneli svoje stavove o antiustavnosti i diskriminatorskom karakteru zakonskog teksta i jasno i razgovetno ostali pri stavu da Crkva ne vidi drugu opciju nego da se ovakav zakon u svim njegovim antiustavnim odredbama eliminiše - naglasio je Perović.

Oprečna mišljenja

Iako su predstavnici SPC ostali čvrsti u stavu da se zakon mora menjati, a vlada Crne Gore da se se zakon, uz dodatne garancije, može primenjivati, crnogorski predsednik Milo Đukanović ocenio je juče da pomenuti sastanak „ohrabruje jer iskustvo pokazuje da se bez razgovora ne može doći do rešenja“.

foto: RTS

- Spremnost da se razgovara znači spremnost da se čuju argumenti koji bi pokazali da su neka polazišta pogrešna, budući da su mišljenja države i SPC o Zakonu o slobodi veroispovesti oprečna - rekao je Đukanović za RTCG.

Novi sastanak predstavnika vlasti i Crkve biće na ekspertskom nivou.

Smeta im sve srpsko SRUŠENA TABLA S TROBOJKOM

foto: Printskrin/Instagram

Nepoznate osobe porušile su u noći između petka i subote na brdu Borovac u Pljevljima veliku tablu koja se koristila za telekomunikaciju, a na kojoj je bila velika trobojka. Pretpostavlja se da je tabla srušena upravo zbog srpske zastave koju je pre nekoliko dana oslikala grupa mladić.

(Kurir.rs / Ivana Kljajić / Foto:Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track