ČADEŽ I JANJIĆ: Srbija prepoznata kao bitan igrač na Balkanu
Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

emisijA "Stav" na O2 MILOVANA JOVANOVIĆA

ČADEŽ I JANJIĆ: Srbija prepoznata kao bitan igrač na Balkanu

Društvo -

BEOGRAD - Predsednik Privredne komore Srbije Marko Ccadež i predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić istakli su večeras da Minhenska bezbednosna konferencija ima veliki uticaj na kreiranje međunarodne politike i da je na njoj Srbija prepoznata kao značajan igrač na Balkanu.

Čadež je u emisiji "Stav" na O2 istakao da je Minhenska konferencija pokazala novi fokus u politici kako bi dve velike sile, SAD i EU odgovarale izazovima.

Kada je u pitanju evroatlanski pristup bezbednosti, konferencija u Minhenu je vrlo značajna za jedinstvenu bezbednost, rekao je Dušan Janjić u istoj emisiji na O2.

"Minhenska konferencija je mnogo važna za kreiranje međunarodne politike. Srbija je prepoznata kao aktivan igrač na prostoru Balkana. Svi susreti predsednika Srbije i premijerke sa inostranim zvaničnicima predstavljaju izraz poverenja", istakao je Janjić.

Čadež je rekao da se ne seća da je na tako visokom nivou vođen razgovor o Balkanu.

"To pokazuje da smo mi kao društvo spremni za donošenje rešenja. Sada je vreme kada je moguće rešenje glavnih problema", rekao je Čadež.

Čadež je dodao da je, kada je reč o pregovorima Beograda i Prištine, potrebno odblokirati proces i sa političke, ali i sa ekonomske strane.

"Ovakvo stanje je neodrživo, šta je alternativa? Mi treba da nastavimo svoj ekonomski rast, to možemo učiniti ukoliko želimo da budemo kao region otvoreni prema tržištu. Zajednički ekonomski prostor nije interes jedne države, već zajednički interes svih zemalja na Balkanu", izjavio je Čadež.

Milovan Jovanović
Milovan Jovanović foto: Kurir

Govoreći o potpisivanju dokumenta o namerama o uspostavljanju železničkog saobraćaja između Beograda i Prištine, sagovornici su ocenili da je diplomatski pristup specijalnog predsedbnika Bele kuće za pregovore Beograda i Prištine Ričarda Grenela, izuzetno uspešan, da je on izabrao ekonomiju i da to daje rezultate.

"Treba se spremati na leto ili jesen za obnovu dijaloga Beograda i Prištine", rekao je Janjić.

Čadež smatra da je "mali Šengen" platforma i politički okvir za ubrzavanje pokretanja sa mrtve tačke pregovora Beograda i Prištine.

"Ovo je put da zatvrimo socijalnu razliku među ljudima. Ovo nije politički projekat pojedinca, već politički projekat odgovorih političara. 'Mini Šengen' bi otkočio dijalog između Beograda i Prištine", naglasio je Čadež.

(Kurir.rs / Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track