ALARMANTNO! DECA SLABO VIDE I GOVORE ZBOG TELEFONA: Trećina prvaka bolesna zbog mobilnog!
Foto: Shutterstock

strašno: REZULTATI SISTEMATSKIH

ALARMANTNO! DECA SLABO VIDE I GOVORE ZBOG TELEFONA: Trećina prvaka bolesna zbog mobilnog!

Društvo -

Ekranitis: Pedijatri otkrili da od 10 mališana koji na jesen kreću u školu čak troje ima slabiji vid, govor, krivu kičmu ili ravna stopala, a neki od njih i više ovih zdravstvenih problema istovremeno

Sistematski pregledi dece pred polazak u školu pokazali su poražavajuću činjenicu da budući prvačići najviše imaju problema sa vidom i govorom, saznaje Kurir.

Problemi mališana sa slabijim vidom i govorom u stalnom su porastu i direktna su posledica preteranog gledanja u mobilni telefon i računar, upozoravaju pedijatri.

Na ove probleme nadovezuju se i drugi, pa deca koja po ceo dan igraju video-igrice na telefonu ili sede za računarom neretko imaju i krivu kičmu i ravna stopala, što je posledica nedovoljne fizičke aktivnosti.

foto: screenshot Pink tv

Poražavajuće

- Problemi s vidom, govorom, krivom kičmom i ravnim tabanima su najčešći problemi kod dece koji su konstatovani na sistematskim pregledima za upis u školu. Za sva četiri problema ključno je to što su deca sve više povezana sa različitim društvenim igrama, naprežu vid, sve manje govore, nemaju potrebe da pričaju jer komuniciraju s računarom i sede. Roditelji nemaju vremena za decu, pa ona po ceo dan gledaju u telefon ili računar i kvare vid, zauzimaju neprirodan položaj, krive kičmu. I ravni tabani su povezani s tim što se deca sve manje kreću. Sve ređe viđamo decu da negde jurcaju i zato je sve više dece gojazno. S tim je povezan i porast dijabetesa kod dece jer se manje kreću, više jedu nezdravu hranu, a tih problema je sve više u poslednjih pet-šest godina - kaže za Kurir pedijatar Saša Milićević.

Sve više deformiteta

On dodaje da ne postoje tačni podaci koliko mališana ima neki od ovih zdravstvenih problema, ali od 10 mališana koji dođu na pregled njih troje ima jedan ili više ovih zdravstvenih problema istovremeno. - Ovaj trend je u porastu i ako se bude ovako nastavilo, imaćemo sve više dece s naočarima, krivom kičmom, ravnim stopalima i dijabetesom - kaže Milićević.

Da budući prvačići najviše imaju problema sa vidom i govorom, potvrdila je i dr Milena Janićijević, načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu dece i školske dece u DZ Voždovac. - Ove godine ima ukupno oko 1.700 prvaka i dosadašnji zdravstveni pregledi su pokazali da su slabiji vid i loš govor najčešći problemi kod dece - rekla je ona za RTS.

Izborni predmet

ATLETIKA U ŠKOLAMA

Pilot-projektima u Novom Sadu, Subotici, Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Užicu od jeseni se atletika uvodi među izborne predmete za školsku decu od prvog do četvrtog razreda. Ovo je predviđeno sporazumom koji su juče potpisali Atletski savez Srbije, Ministarstvo prosvete i Srpski savez profesora fizičkog vaspitanja i sporta, a na osnovu kojeg se atletika, kao bazični sport, vraća u osnovne škole.

Jedino rešenje

FIZIČKA AKTIVNOST PRIORITET

Jedino rešenje za smanjenje zdravstvenih problema kod dece je, kako tvrdi dr Saša Milićević, fizička aktivnost i da deca što manje vremena provode ispred telefona i računara. - Rešenje je da deca budu aktivnija, da trče, jer jedino fizička aktivnost može da ispravi kičmu. Boravak u prirodi i što manji kontakt sa društvenim mrežama i deca će mnogo lakše da oporave vid. Gojaznost je povezana i sa ravnim tabanima, pa bi trebalo da se deca zdravije hrane, a ne da budu na brzoj hrani - upozorava Milićević.

Kurir.rs/ Slavica Tomčić Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja