KOPAČ: Postupak proti Srbije najverovatnije će biti obustavljen
Foto: Profimedia

dobra vest

KOPAČ: Postupak proti Srbije najverovatnije će biti obustavljen

Društvo -

BEOGRAD - Direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EZ), koja je pokrenula polovinom januara preliminarnu proceduru protiv Srbije zbog nepotpune primene Direktive o velikim ložištima Janez Kopač najavio je danas da će taj postupak najverovatnije biti obustavljen, a razlog je Nacionalni plan smanjivanja emisija koji je usvojila Vlada Srbije.

Direktiva o velikim ložištima se odnosi na poštovanje određenih granica za emisije štetnih gasova, a stupila je na snagu 1. januara 2018. godine.

"Što se tiče životne sredine, ove zime veliki problem je bio smog i o tome se dosta pričalo u Srbiji. Kao rezultat početka našeg prekrišajnog postupka Vlada Srbije je usvojila Nacionalni plan smanjivanja emisija i sada očekujemo da vidimo kako će se ostvarivati taj plan i mogu samo da izrazim nadu da će biti primenjen", rekao je Kopač novinarima u skupštini.

On je kazao da još nisu prekinuli prekršajni postupak jer nisu u EZ još pročitali taj plan pošto je tek nedavno objavljen. Naši eksperti to moraju pogledati, dodao je Kopač. Objasnio je da u tom planu ne treba da budu predviđene tačne mere, pošto to može da se uradi i u nekom drugom dokumentu. Kopač je dodao da je u javnosti bilo komentara da plan nije u redu pošto nema svih mera, što nije tačno.

"U Direktivi su predviđeni elementi koji moraju biti u tom Naciolanom planu smanjivanja emisija i to još studiramo. Nismo prekinuli postupak, ali verovatno hoćemo, moramo pogledati prvo. To (postupak) sada stoji", kazao je Kopač.

Kurir.rs/Tanjug

Foto Janez Kopač

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track