ISPRAVKA Objava oficira Zdravka Kasalice ne dokazuje da je Vojska Crne Gore otkazala poslušnost Milu Đukanoviću
Foto: Printscreen/ Facebook, EPA

čojstvo i junaštvo

ISPRAVKA Objava oficira Zdravka Kasalice ne dokazuje da je Vojska Crne Gore otkazala poslušnost Milu Đukanoviću

Društvo -

Iako je Fejsbuk status Zdravka Kasalice, oficira Vojske Crne Gore i predsednika Sindikata odbrane i Vojske Crne Gore, privukao pažnju regionalnih medija, navodi da “vojska otkazuje poslušnost” predsedniku Milu Đukanoviću nisu tačni i za njih nema konkretnih dokaza.

Naime, posle objave načelnika Generalštaba da pripadnici vojske nemaju šta da traže na molebanima, vojnik Zdravko Kasalica poručio da će u nedelju biti na litiji. Samo nekoliko sati posle poruke načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore Dragutina Dakića da u vojsci nema mesta za onoga ko misli da treba da brani crkvu od zakona, oficir Zdravko Kasalica, poručio je da ide na litiju u nedelju!

Iako je Kurir u naslovu teksta prethodno istakao "Ne plašim se Milove osvete, kakav bi to vojnik bio da strahujem", Kasalica takvu tvrdnju nije izneo niti je dao izjavu za Kurir i to zbog vojne procedure.

Fejsbuk status jedne osobe predstavljen je kao “pobuna” celokupne vojske, što predstavlja dezinformaciju.

U nastavku teksta preneta je izjava prijatelja Zdravka Kasalice.

AMFILOHIJE NAROD JE PRESTAO DA SE PLAŠI

Mitropolit Amfilohije juče je na putu za Pljevlja, gde je išao da služi moleban i učestvuje na litiji, sreo litiju koja je išla iz manastira Dobrilovine za Mojkovac.

- Niko nije podstakao ni vas da danas hodate po ovom snegu, nego je narod dirnut u živac, u njegovo biće. I što je najvažnije, narod je prestao da se plaši - kazao je Amfilohije, kao i da je premijer Duško Marković razboritiji od Đukanovića:

- Ipak je on (Marković), imam utisak, razboritiji od ovoga koji je glavni. Dvadeset i tri pratioca su ga pratila sad tamo u Majami da se provodi za Novu godinu. Ko to plaća?.

foto: EPA

Vidimo se na litiji

- Pozdrav za narod moj i prijatelje. Vidimo se u nedelju, ako bog da - napisao je na Fejsbuku Kasalica samo nekoliko sati nakon izjave načelnika Generalštaba Dakića.

Prijatelj ovog crnogorskog oficira kaže da je reč o čoveku koji je uvek stajao iza svojih odluka i da ga ne čudi njegov potez. Međutim, pored uzavrele atmosfere u ovoj državi, kao i eksplicitne poruke prvog čoveka Generalštaba, očekivano je da bi ovakvo ponašanje moglo da bude sankcionisano. Ni to ga, dodaje Kasaličin prijatelj, ne plaši.

PLJEVLJA MASOVNO HAPŠENJE UOČI LITIJA

Oko 30 Pljevaljaca, koji su na brdu Borovcu podigli tablu sa srpskom trobojkom, uhapšeno je juče u Pljevljima, i to uoči dolaska Amfilohija, mitropolita crnogorsko-primorskog, na sinoćnju litiju. Ovi mladići su i pre izvesnog vremena postavili veliku trobojku na istom brdu, ali su je nepoznate osobe porušile u noći između petka i subote. Kada su juče ponovo podigli tablu sa srpskom trobojkom, ekspresno su pohapšeni.

- Čim je Zdravko postavio poruku na Fejsbuku, odmah sam ga pozvao. Čestitao sam mu za to što je napisao i pričali smo o mogućim reakcijama. Rekao mi je: „Kakav bih ja bio vojnik da se plašim sankcija ili osvete. Nisam se plašio 1999, a kamoli danas da se plašim“ - kaže jedan od Kasaličinih prijatelja za naš list, koji je insistirao na anonimnosti.

Poruka ovog oficira je odmah završila na gotovo svim sajtovima, svi pričaju o njemu, ali on ne misli, ističe njegov prijatelj, da je nekakav heroj.

SUTOMORE TROBOJKA NA TABIJI IZ 19. VEKA

Na tvrđavi Tabija iz 19. veka u Sutomoru nepoznati počinioci nacrtali su trobojku. Crnogorsko ministarstvo kulture ocenilo je ovaj postupak kao skrnavljenje i nastavak devastacije kulturne baštine.

Ne misli da je heroj

- Zdravko ne misli za sebe da je heroj što je objavio tu poruku. Mada, istina, nije očekivao da će ta objava da izazove toliku pažnju. Ta objava je bila njegov mali bunt, jer su mu ugrožena prava zagarantovana ustavom - navodi Kasaličin prijatelj i dodaje:

- Mnogo ljudi iz vojske ide na litije, baš mnogo. Podsetimo, od Božića se u Crnoj Gori, svakog četvrtka i nedelje, organizuju litije zbog usvajanja skandaloznog Zakona o slobodi veroispovesti.

Kurir.rs, Katarina Blagović/ Foto: Printscreen/ Facebook, EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track